Fotókkal

2022.03.05. 19:34

A következő megálló: Holnemváros – Debrecen múltjába visz a Modem és a Déri Múzeum közös kiállítása

A tárlaton minden korosztály megtalálja számítását.

Forrás: Kiss Annamarie

A Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ és a Déri Múzeum Holnemváros című közös kiállítását nyitották meg szombaton, melynek fókuszában a múzeum fotótárának bemutatása áll.

 

Igazi történelemóra

 

Az esemény kapcsán lapunknak Don Tamás, a kiállítás kurátora, egyben egyik tárlatvezetője nyilatkozott. – Elsőként azt emelném ki, hogy a város két fontos kulturális intézménye együttműködve hozta létre ezt a tárlatot. A fotótárat legutóbb a 90-es években mutatták be Debrecenben, valamilyen kiállítási formában. Fontosnak gondoltuk, hogy láthatóvá tegyünk egy ilyen gazdag és izgalmas gyűjteményt, amely kortárs képzőművészek reflexióival egészült ki a felkérésünkre.

A fotók az 1800-as évek második felétől a 20. századon át megmutatják nekünk, hogyan változott Debrecen városa. A látogatók az egyes képek előtt találgathatják, vajon hol készült a fotó, milyen volt akkor, és milyen ma az adott helyszín. Azt hiszem, minden Debrecent ismerő ember számára egy izgalmas anyag állt össze

– emelte ki Don Tamás.

Különleges adalék

 

A kurátorok által kiválasztott, most bemutatott kilencven fénykép az egyik legerősebb oldaláról, a várostörténeti képanyagot megmozgatva mutatja be a gyűjteményt. A tárlat kapcsán az idősebbek nosztalgiázhatnak, a fiatalok érdeklődését pedig az azóta eltelt hatalmas változás kötheti le. – Az ember alapvetően érdeklődve viszonyul ahhoz a városhoz, ahol él. Milyen lehetett a múltja? – tesszük fel a kérdést. Ehhez egy érdekes réteget ad hozzá, hogy a felkért kortárs művészek (akik közül csak egy helyi van, így máshogy viszonyulnak a városhoz, mint az itt élők) hogyan tudtak hozzányúlni az anyaghoz, és milyen plusz jelentéseket tudtak adni ennek az archívumnak – hangsúlyozta a kurátor.
 

Összesen több mint 90 fotó alkotja a kiállítást, ezen kívül pedig 6 kortárs képzőművész (Barakonyi Szabolcs, Bede Kincső, Chilf Mária, Fátyol Viola, Kocsi Olga, Koltay Dorottya Szonja) műveit lehet megtekinteni.

A kiállítás június 5-ig látogatható.

PSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában