Kulturális programok

2022.02.18. 15:17

Színes, izgalmas esztendő vár ránk Debrecenben

Közel hatmilliárd forint a debreceni kulturális intézmények és szervezetek 2022. évi költségvetése.

Forrás: Napló-archív

Fotó: KISS ANNAMARIE

Május 27-én, Szabó Magda Für Elise című könyve színpadi változatának ősbemutatójával nyílik meg az új színház, a Csokonai Fórum Debrecenben – tudatta Puskás István alpolgármester pénteken, a város kulturális költségvetéséről szóló sajtótájékoztatón a még befejezetlen épületben. A terveket ismertetve izgalmas, színes évet ígért. A kultúra területén is igazodunk a város stratégiai céljaihoz. Vagyis egyrészt kiszolgáljuk az itt élőket, másrészt egy fenntartható, Debrecen láthatóságát erősítő kultúrát építünk – mondta, hozzátéve, hogy ehhez több forrás áll rendelkezésre 2022-ben, mint az előző évben. Arról is beszélt, hogy az egyes intézmények költségvetését a tavaly átszabott feladataikhoz igazítják, így például a DEMKI jelentősen több összegből gazdálkodhat.

 

Közel hatmilliárd forint a debreceni kulturális intézmények és szervezetek 2022. évi költségvetése; többségük magasabb összegből gazdálkodhat, mint tavaly – derült ki pénteken, Puskás István alpolgármester sajtótájékoztatóján, a készülő Csokonai Fórumban. Így például a DEMKI büdzséje 415 millió forint a tavalyi 228 millió után, a Modem 451 milliója nagyjából duplája a 2021-es 224 milliónak. Jóval magasabb a Főnix Rendezvényszervezőé (815 millió, 2021-ben 542 millió volt) és a Kodály Filharmóniáé (775 millió, 2021-ben 590 millió). A legtöbb pénzből, 1 milliárd 343 millió forintból a Csokonai Színház gazdálkodhat. Valamivel kevesebbet kap a Méliusz Juhász Péter könyvtár, de feladatainak egy része átkerült a DEMKI-hez, illetve a Déri Múzeum, melynek költségvetése mindig erősen függ a régészeti bevételektől.– Az idei év egyik legfontosabb történése a kultúra terén akár országos szinten is az új színház, a Csokonai Fórum átadása, működésének elindulása. A díszelőadás terveink szerint május 27-én lesz Szabó Magda Für Elisének színházi ősbemutójával, ami Ráckevei Anna rendezői bemutatkozása is – mondta az alpolgármester. Hozzátette, várhatóan a régi színház felújítása is elkészül még az idén, és 2023 elején újra tud nyitni.

Beszámolt arról, hogy elindult a Magyar Természettudományi Múzeum Debrecenbe érkezésének előkészülete, idén a tervezéshez szükséges előzetes munkák zajlanak. Sajnos, a pandémiás helyzet miatt a Bartók Kórusverseny ez évben is elmarad, de megtartják a Nemzetközi Katonazenekari Fesztivált. Az alpolgármester beszélt az éves programtervekről, kiemelve a legfontosabbakat a gazdag kínálatból.

 

– A Déri Múzeum régészeti anyaga nemzetközi szinten is jelentős, ezt mutatja, hogy a Kagán lovasa című anyaga bemutatkozik Ausztriában. Továbbá, bronzkori kincseivel megjelenik majd a világ legnagyobb tudományos múzeumában, Chicagóban, ahova 2023-ban érkezik, miután előtte, 2022 őszén New Yorkban debütál – tudatta.

A Vojtina Bábszínház látás- és hallássérültek számára akadálymentesíti a bábelőadásait, a Kodály Filharmónia ősszel újdonságként Kocsis Zoltán Emlékfesztivált rendez. A Modemnek 2022-től állandó jelenléte lesz Budapesten. A Főnix Rendezvényszervező első alkalommal rendezi meg a Zsidó Kulturális Fesztivált, év végén pedig, a Debreceni Adventtel párhuzamosan a Szakrális Művészeti Fesztivál is útjára indul.

 

A Nagyerdei Kultúrpark két új játék attrakcióval készül; egy nagyjátékgép és egy családi szabadesés torony bővíti a kínálatot.

 

2022-ben folytatódik a könnyűzenét népszerűsítő és mind magasabb minőségét célzó programok sorozata, a fiataloknak szóló támogató programok, és a város zenei tereiben számos alkalom lesz majd a debreceni zenészek bemutatkozására.

 

SzT

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában