Együttműködés

2022.02.03. 11:06

Irodalmi műfajjá tennék az előadások feliratozását Debrecenben

Oktatási-képzési, illetve művészeti területeket egyaránt érint az az együttműködési megállapodás, melyet csütörtökön kötött a Csokonai Színház és a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara.

Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója (b) és Keményfi Róbert, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar dékánja

Forrás: Kiss Annamarie

Keményfi Róbert dékán ez alkalomból arról számolt be a sajtónak: nagyon fontosnak tartanák, ha az együttműködés révén dramatikai, drámapedagógiai jellegű képzések indulnának az egyetemen. Ehhez kapcsolódóan felidézte: pár hónappal ezelőtt művészeti központot hoztak létre a karon, mely elsődlegesen szolgáltatási, másodlagosan oktatási jellegű tevékenységet folytat majd – például a művészeti jellegű képzéseket szeretnék odatelepíteni. A kar oktatói valósítják meg az angol nyelvű színházi repertoárt, melyet választékként tudnak felkínálni a külföldi hallgatóknak, s színházi fesztiválokat, táncalkalmakat szerveznének.

Keményfi Róbert beszélt a színháznak egy fontos igényéről is.

Mint kifejtette, a debreceni teátrumnak törekvése, hogy feliratozza az előadásokat a nem magyar ajkú nézők számára – hiszen idegen nyelvű hallgatók ezrei járnak az egyetemre, s egyre több nemzetközi cég lel otthonra a cívisvárosban. Ebben talált partnerre a bölcsészkarral, melyen fordító- és tolmácsképzés működik, s így ezt az igényt ki tudja szolgálni, akár művészi színvonalú fordítások, illetve feliratok elkészítésével. Ez egyúttal a képzést is segíti, hiszen gyakorlóhelyet ad a fordító, tolmács szakos hallgatóknak.

Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója
Forrás: Kiss Annamarie

Gemza Péter színházigazgató ezt azzal egészítette ki, hogy szeretnék az előadások feliratozását az egyszerű szövegfordításhoz képest előremutatóbb formában megvalósítani. Rávilágított arra a problémára, hogy amikor opera-előadásokhoz feliratot kell szerkeszteni, az erősen elüt az énekelt szöveg dinamikájától. Az igazgató szavai szerint hosszú távon szeretnének egyfajta irodalmi műfajt létrehozni a feliratozás gyakorlatából. Mint fogalmazott, a feliratszövegek tömörítése, úgymond haikusítása nagyon fontos lenne ahhoz, hogy nemzetközi szinten is nagyobb legyen a mozgástere a színházművészetnek.

Forrás: Kiss Annamarie

A direktor örömét fejezte ki amiatt, hogy szociológiai, kommunikációs képzéseken részt vevő hallgatók is érkeztek a színházhoz gyakorlatra, s mint mondta, szeretnék, ha ez az intenzív kapcsolat további praktikus területekkel bővülne, mindkét intézménynek előnyökkel szolgálva.

 

FGY

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában