Épületes lelkek kiállítótere

2022.02.10. 07:35

Egykor szomszédok, később diáktársak voltak, most közös kiállításra készülnek

Épületes lélek címmel nyílik kiállítás a Kölcsey Központ Bényi Galériájában, ahol két kortárs festőművész, Gesztelyi Nagy Zsuzsa és Posta Máté munkáit mutatja be február 17. és március 24. között.

A debreceni Posta Máté a közelmúltban Szolnokon is bemutatta alkotásait

Forrás: MW-Archív

Az új közös tárlat arra keresi a választ, hogy milyen nézőpontokból mutatkoznak meg az épületek, terek és a lelkek közötti összefonódások. A művészek huszonkilenc festménye mellett megjelennek saját gondolataik és élményeik, amelyek a néző számára koncepcióba helyezik a látottakat. 

 

– Posta Máté a tavaly bemutatott Tavaszi Tárlaton meghívott művészként volt jelen, a Tükröződés-sorozat egyik zseniális képét állították ki. Utólag derült ki, hogy a Debrecenből elszármazott alkotó, és a debreceni négyemeletesek között nevelkedett, Gesztelyi Nagy Zsuzsa osztálytársak voltak a Magyar Képzőművészeti Egyetemen Kovács Attila tanítványaiként – olvasható a galéria ajánlójában. 

 

A tárlat fókuszában Gesztelyi Nagy Zsuzsa esetében a házgyári lakások balkonjai állnak. Az, ami a mindennapok valóságában legtöbbször sivár, komor és repetitív, az a művész képein keresztül, azokat megannyi színnel ellátva, vagy felerősítve azokat, egy egészen új perspektívát nyit, és merőben új érzéseket generál a nézőben. – Munkáimban a figurális és a geometrikus művészet elemeit egyesítem, a célom egy új képi világ és kifejezésmód megteremtése, amely nem azonos az absztrahálás ismert módszerével. Képeim a gyermekkori boldogság, a világban „otthon levés” érzetének felidézései egy olyan lakóhelyről, amelyről meghitt emlékeim vannak. A Belső Balkon-sorozatban a látványelvű és absztrakt komponálások közötti átjárhatóság mellett a képtérben feszülő átló eleme, súlya és hatása izgat – olvashatóak Gesztelyi Nagy Zsuzsa gondolatai a felhívásban. 

 

Itáliai lenyomatok 

 

Posta Máté Tükröződés címet viselő sorozata az épületek ablakain keresztül visszaverődő jelenetekbe engednek betekintést, melyek Posta képein keresztül annak a belső körnek és titkos, zárt társaságnak a részei lehetnek, akik a megcsillanó, elmosódott tereket mindennap lakják. A Veduta-sorozat már egy egészen más irányból közelít: a velencei patinás épületek és szűk utcák sokszor elhanyagolt utcatáblái mutatják meg a kirándulóknak és a kép szemlélőjének az úszó város méltóságát. – A képeim nem Velence monumentális architektúráját mutatják be, hanem egyfajta lenyomatai a szűk utcák falainak, az azokon látható festett utcatábláknak, ami elsődleges élménye a Velencébe utazónak. Festményeim pontos lenyomatai az eredeti falrészeknek, az utcatábla pedig könnyen azonosíthatóvá teszi a helyszínt, így a képek beteljesítik a Veduta-téma eredeti küldetését is. 

 

A patinás épületek elhanyagolt falain látható különböző matériák felületi játéka nemcsak érdekes festészeti kihívást jelent, de a mulandóságra is utal, így a képek egyfajta vanitas ábrázolások is, ami több évszázada visszatérő témája a képzőművészetnek – idézi az alkotót a közlemény. 

 

A kiállítást február 17-én 17 órakor Áfra János költő, művészetkritikus nyitja meg, közreműködik a Con Fuoco Guitar Duo zenei formáció.

 

HBN 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában