Kiállítás

2022.02.17. 21:35

Debrecen és Velence utcaképeit vitték vászonra

Ha létezik száznyolcvan fokos különbség utcakép és utcakép között, most a Bényi Galériában megnézetjük.

Áfra János a csütörtöki megnyitón | Forrás: Kiss Annamarie

Épületes lélek címmel látható a két Debrecenből elszármazott képzőművész, Posta Máté és Gesztelyi-Nagy Zsuzsanna közös kiállítása a Kölcsey Központ régi-új kiállítóterében. Puskás István alpolgármester köszöntőjében elmondta, az eddig Bényi Árpád-teremként ismert kiállítótér évek óta fontos referenciapontja a város művészeti életének, az új most új fejezetet nyit, melyet a megváltozott név is jelez. 

Erős első felütéssel indul útjára az új korszak

– utalt az új tárlatra, melyen két különböző megfogalmazásban került a szemlélő két város épített tere, Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője. Elmondta: a Bényi Galériában a jövőben olyan műkedvelő közösség alakulhat ki, és mivel a kiállítótér galériává alakult, kereskedelmi tevékenységgel is párosul. A váltással szeretnének diskurzust indítani a helyi értékekről és a kortárs művészetről, másrészt abban bíznak, hogy olyan kulturális tér alakulhat ki a Kölcsey Központban, ahol egymásra találhatnak a művészek, a közönség, a befektetni kívánó gyűjtők és akár a gazdasági szereplők is. -- A galéria identitása a továbbiakban is meghatározó szerepet játszik majd abban, hogy a helyi művészeket bemutassa, mindamellett, hogy országos szinten is szeretnénk bővíteni a kapcsolatokat és ezáltal a galéria portfólióját – jegyezte meg.

 

Az épületek nemcsak egy korszak leképeződései, hanem a tereket használók mindennapi gyakorlatainak alakítóivá is válnak. hiszen határt szabnak és egyben mozgásteret biztosítanak ház és ház között, vagy épp a falakon belül. Keretet adnak a létezésnek. Áfra János költő, művészetkritikus ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a tárlatot. – Az általunk használt épületeket, otthonainkat meghatározó kulisszák akarva-akaratlanul mesélnek társadalmi státuszunkról, életmódunkról, megélt szerepeikről, törekvéseinkről és mindennapi preferenciáinkról. A homlokzatok pedig akár egy-egy arc, előrevetítik az érkezőknek, hogy mi várja odabent. A Bényi Galéria Épületes lélek című kiállítása ezekkel, a házak külső arculatát meghatározó részletekkel foglalkozik – fogalmazott.

– Posta Máté nem Velence legismertebb tereit részletezi, hanem az omladozó homlokzatokat, a nagy kapitális betűkkel szedett utcatáblák mégis pontos helyreferenciával szolgálnak. A patinás épületek felszámolódása az ellentétes minőség találkozásának hiteles megjelenítései – utalt az eldugott, öreg itáliai utcákra.

 

Gesztelyi-Nagy Zsuzsanna munkái kapcsán felidézte: a panellakások a második világháború utáni lakhatási válság kezelését szolgálták elsősorban a volt keleti blokk államaiban, ugyanakkor a Szovjetunió idején a természetes kollektivizálódás lehetőségé is látták bennük. Hozzátette: a panel elidegenítő és avuló mivoltát hangsúlyozó művek mellett szép számmal akadnak a panel esztétizálására törekvő kísérlete is, ez utóbbihoz tartoznak Gesztelyi-Nagy festményei.

 

Az Épületes lélek március 24-ig látható a Kölcsey Központ Bényi Galériájában.

 

SZD

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában