Egy szuper hétvégi program

2022.02.22. 14:15

A mangalicák legjavát kóstolhatjuk végig a Kossuth téren

Immár 13. alkalommal vonultatják fel a hazai mangalicatenyésztők termékeit Debrecen főterén.

A XIII. Mangalica Fesztiválra péntektől egészen vasárnapig várják az érdeklődőket, a rendezvény a Vojtina Bábszínház hagyományos maskarádéjával egészül ki. A fesztivál részleteiről kedd délben tartottak sajtótájékoztatót a Borterasz étteremben, ahol Vígh Viktor, a Varioevent Kft. Szervezőbizottságának elnöke elmondta, országosan ez már a 39. mangalicafesztivál lesz, Debrecenben pedig 2010 óta van jelen. Tudatta, idén 8 mangalicatenyésztő és árusítóház vonultatja fel termékeit három napig a Kossuth téren. Hozzátette, nagy számban jönnek kistermelők és őstermelők is, így nem lesz hiány kézműves sajtókból, mézekből, lekvárokból és csilitermékekből sem. Hangsúlyozta, a rendezvény védettség igazolvány nélkül látogatható, de idén az afrikai sertéspestis miatt elmarad az élő állatok kiállítása.

Forrás: Kiss Annamarie

Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke elmondta,

nagy várakozás előzi meg ezt a rendezvényt, a tenyésztőknek is hiányzott már, hiszen számukra a kapcsolattartás fontos fóruma a fesztivál.

– Behozzuk ide azokat a családi gazdákat, akik ezeket az állatokat otthon tartják, ők maguk vágatják és dolgozzák fel őket. Maguk a tenyésztők árulják a magyaros mangalicatermékeket, ezzel is kikerülve a hosszú ellátási láncokat – mutatott rá. Úgy fogalmazott, ez egy piaci fesztivál, az emberek ide nemcsak enni jönnek, hanem vásárolni is. Kitért arra, a mangalicaszektor nagy törés nélkül átvészelte a covidot, folyamatosan emelkedik az állomány száma.

 

Balázs Ákos alpolgármestere arról beszélt, ahhoz, hogy Debrecen elérje célját, miszerint a régió központja legyen, ahhoz a gasztrokultúrában és az egészséges élelmiszer előállításában is élen kell járnia. A mangalicahúsról elmondta, hogy egészséges, sok fajta étel készíthető belőle, helyben előállított, úgy véli, az utóbbi a fenntarthatóság szempontból is fontos.

Asbóth Anikó, Balázs Ákos, Tóth Péter és Vígh Viktor a keddi sajtótájékoztatón | Forrás: Kiss Annamarie

A rendezvény hangulatfelelőse a Vojtina Bábszínház lesz, Asbóth Anikó igazgatója ismertette a programot. Pénteken 14 órakor a Garagulya Gólyalábas Kompánia nyitja meg a mulatságot. Szombaton 16 órakor indul a farsangi felvonulás a Régi Városházától, a főtéren pedig ismét összecsap Konc király és Cibere vajda. Tudatta, még vasárnap is tart a jóból, 11 órától az Agyag Banda, déltől pedig a Flaska Banda húzza a talpalávalót.

 

KD 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában