Fotókkal

2022.01.16. 16:00

Szépség és szörny – Piruett módra

Emlékezetes gálával kezdte az esztendőt a 15 éves jubileumát idén ünneplő debreceni táncegyesület.

Forrás: Napló-archív

Erre szokták mondani, hogy feltették az i-re a pontot! A Piruett Tánc Stúdió a közelmúltban tartotta a hagyományos félévzáró gáláját, ahol háromszázhatvanan léptek színpadra, s óriási sikert arattak a népes, közel ezerfős publikum előtt a debreceni Kölcsey Központ nagytermében. Az eseményről, illetve az idén 15 esztendős egyesületről beszélgettünk a Piruett alapítójával és mozgatórugójával, Simonyi Kittyvel.

 

Musicalek, mesék a középpontban

 

– Ha jól számolom, ez már a 13. gálánk volt. A tízedik, jubileumi rendezvényünkig mindössze egy évzáró eseményünk volt, amit a tanév végén szerveztünk. Mindig valamilyen téma köré építettük a táncokat, így került színpadra többek között musical és mese is. Aztán jött a kerek évforduló, ami valami mást, egy sokkal különlegesebb dolgot kívánt tőlünk. Ekkor készült el az első táncdarabunk, a Kishableány, ahol az edzők is főszerepet kaptak az előadásban.

Fotó: Simonyi Kitty-archív

- Azóta félévkor, karácsony környékén mindig valamilyen táncdarabot, tanév végén pedig könnyedebb, táncosabb évzárót tartottunk, ahol a szezonbeli versenyszámokat szintén bemutattuk. A Kishableány után az Aladdin következett a sorban, és jött volna a Szépség és a szörny, mint félévi darab, ha nem szól közbe a koronavírus, s nem lépnek életbe a pandémia miatti korlátozások. Két év csendet követően végre újra színpadra állhattunk, s az elmúlt héten bemutathattuk a Szépség és szörnyet.

Mindig igyekszem gyereknek szóló táncdarabokat készíteni, lehetőség szerint olyat, ami korábban musical változatban elkészült.

Ennek az a legfőbb oka, hogy ezáltal már megvannak a darab zenéi. Most azért került a Szépség és a szörny terítékre, mert az egyik barátnőm jóvoltából ehhez a darabhoz való kellékek „jöttek velem szembe”.

 

A koreográfusként is tevékenykedő művészeti vezető elárulta, több fázisban tudtak felkészülni a táncgálára. – Tavaly ősszel kezdtük meg a gyakorlásokat, de a korlátozások miatt lelassultak a folyamatok. Az elmúlt két és fél hónapban pörögtek fel az események, megkezdődtek a felújító próbák, illetve a tavaly kimaradt koreográfiák elkészítése volt a legnagyobb feladat. A gálán a 3 éves csöppségtől a többgyermekes családanyáig az összes korosztály fellépett, ugyanis az ovisoktól a szülők csoportig számos csapatunk van, ráadásul idén az edzők is csatlakoztak a show-hoz. Ezen a gálán a debreceni, a berettyóújfalui, biharkeresztesi, balmazújvárosi és a józsai csoportjaink is megmutatták tudásukat, összesen háromszázhatvanan perdültek táncra ezen az estén – fogalmazott a piruettesek első embere, aki elégedett volt a táncgálán látottakkal. – Másfél órás volt az előadás, amin mindenki kitette a szívét-lelkét a színpadra. A színvonalas műsor végeztével lufieső hullott a résztvevőkre, aminek nagyon örültek a gyerekek. Jó volt látni, hogy a Kölcsey Központ nagytermében lényegében telt ház, több mint ezer néző előtt mutathattuk be a tudásunkat.

Ha ennyire nagy sikere van a gálánknak, lassan el kell gondolkozni azon, hogy egy nagyobb helyszínen lépjünk fel

 – mondta nevetve Simonyi Kitty.

Nyitás a fitnesz felé

 

A „szépséges műsor” nagyszerű félévi zárásnak bizonyult, de milyen hónapok vannak a piruettesek mögött? – A pandémia nagyon keresztbe tett nekünk, a járvány ideje alatt nagyjából a felére esett vissza a létszámunk, zömében az ovisok és a vidéki csoportjainkba járók morzsolódtak le. Alkalmazkodtunk a kialakult helyzethez, és kerülve a személyes találkozásokat, online próbáltuk folytatni a munkát. Érthető módon a legkisebbeket elég nehéz volt lekötni „távoktatásban”, pedig próbáltunk a kedvükre tenni, hiszen párnás, kabalás, labdás órákat tartottunk nekik. Sajnos egy idő után már így sem tudtuk lekötni a figyelmüket online, ráadásul ők még a szülőkhöz voltak kötve, s az is előfordult, hogy a felnőttek – különböző elfoglaltságok miatt – nem mindig tudtak bejelentkezni. A versenyzőkkel és az iskolás korosztállyal viszont egészen kreatívan át tudtuk vészelni ezt az időszakot, és amint lehetett visszatértünk a terembe. A kihívásokat nagyon szerették a gyerekek, a végrehajtott feladatokról lelkesen küldték a videókat, képeket – fogalmazott az edzőként is dolgozó szakember, aki egy újításról is beszámolt: a Piruett Tánc Stúdió versenyzői a fitnesz sportágban debütáltak 2021-ben. – Alapjában véve show táncosok vagyunk, ami annyit tesz, hogy balett alapokra épülő gimnasztikus táncot mutatunk be egy történetet elmesélve, akrobatikai elemekkel fűszerezve. A koronavírus járvány alatt az online oktatás adta lehetőségeket kihasználva az edzők továbbfejlesztették tudásukat, más sportágak edzésmódszereit megtanulva, beépítve a foglalkozásainkba.

Azt tapasztaltuk, hogy a tanítványok fogékonyak az új stílusokra.

Ezt követően tábort hirdettünk, egy országosan elismert, kiváló fitneszedzőt hívtunk Kaposvárról, aki együtt dolgozott a gyerekkel és az akrobatika oktatóinkkal. A gyakorlások során azt láttuk, hogy vannak olyan adottságokkal rendelkező táncosaink, akik esetleg helyt tudnának állni ebben a számunkra új sportágban – így indult el a fitnesz szakágunk ősszel. Az első edzéstől számítva két hónap telt el, ami után már részt vettünk kisebb versenyeken, ahol rengeteg szép eredményt értek el a lányok. Így megbizonyosodtunk, hogy a korábbi évek edzéseinek hála, a versenyzőink megfelelő alapokat kaptak ehhez a sportághoz, és ez bátorított bennünket arra, hogy folytassuk ebben a szakágban is a munkát. Hosszú távon a show tánc marad a fő profilunk, viszont a lehetőséget meg szeretnénk adni azoknak, akik akrobatikában és erőnlétben kimagasló teljesítményre képesek, s ezáltal a fitneszben is kipróbálhatják magukat.

 

Komoly tervek, célok

 

Egy ilyen remek kezdés után mi vár az egyesületre az új esztendőben? – Remélem, végre vissza tudunk térni a normál táncos életünkhöz, mert akkor rengeteg minden vár ránk 2022-ben. A show és fitnesz versenyzőinknek márciustól kezdődik a szezon, amely nemzetközi versenyekkel zárul júniusban. Erre fókuszálunk most leginkább, hiszen a tét a világbajnoki kvalifikáció és a tengerparti élmény, mivel Horvátország ad otthont ennek a viadalnak – tájékoztatott a debreceni szakember, majd folytatta. – Emellett már elkezdtük a 15. éves fennállásunk alkalmából szervezendő jubileumi gálát, amelyre igazán különleges műsorral készül az egész Piruett család. A június 13-án megrendezendő gála olyan show lesz, amelyre még nem láttam példát Debrecenben. Remélem, az esemény a nézők tetszését is elnyeri majd! A hagyományokhoz hűen nyáron edzőtáborokkal készülünk, amin az ovisoktól a felnőttekig, a hobbistáktól a versenyzőkig mindenkire számítunk. Természetesen az augusztus 20-ai virágkarneváli fellépés elmaradhatatlan program lesz számunkra, illetve igyekszünk eleget tenni azon felkéréseknek, amelyek a cívisváros és a környező települések rendezvényeire szólnak – sorolta az egyesület vezetője. 

 

Simonyi Kitty zárszóként megköszönte a munkát, illetve segítséget a támogató, segítőkész szülőknek, és nem utolsó sorban a mellette álló, remek Piruett teamnek, akik nem csak az edzőkből állnak, hanem adminisztrátorok, hangmérnökök, varrónők, díszlettervezők, ruhatervezők, valamint dekorációs szakemberek népes tábora.

 

Boros Norbert 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában