Fotókkal

2022.01.16. 16:00

Szépség és szörny – Piruett módra

Emlékezetes gálával kezdte az esztendőt a 15 éves jubileumát idén ünneplő debreceni táncegyesület.

Forrás: Napló-archív

Erre szokták mondani, hogy feltették az i-re a pontot! A Piruett Tánc Stúdió a közelmúltban tartotta a hagyományos félévzáró gáláját, ahol háromszázhatvanan léptek színpadra, s óriási sikert arattak a népes, közel ezerfős publikum előtt a debreceni Kölcsey Központ nagytermében. Az eseményről, illetve az idén 15 esztendős egyesületről beszélgettünk a Piruett alapítójával és mozgatórugójával, Simonyi Kittyvel.

 

Musicalek, mesék a középpontban

 

– Ha jól számolom, ez már a 13. gálánk volt. A tízedik, jubileumi rendezvényünkig mindössze egy évzáró eseményünk volt, amit a tanév végén szerveztünk. Mindig valamilyen téma köré építettük a táncokat, így került színpadra többek között musical és mese is. Aztán jött a kerek évforduló, ami valami mást, egy sokkal különlegesebb dolgot kívánt tőlünk. Ekkor készült el az első táncdarabunk, a Kishableány, ahol az edzők is főszerepet kaptak az előadásban.

Fotó: Simonyi Kitty-archív

- Azóta félévkor, karácsony környékén mindig valamilyen táncdarabot, tanév végén pedig könnyedebb, táncosabb évzárót tartottunk, ahol a szezonbeli versenyszámokat szintén bemutattuk. A Kishableány után az Aladdin következett a sorban, és jött volna a Szépség és a szörny, mint félévi darab, ha nem szól közbe a koronavírus, s nem lépnek életbe a pandémia miatti korlátozások. Két év csendet követően végre újra színpadra állhattunk, s az elmúlt héten bemutathattuk a Szépség és szörnyet.

Mindig igyekszem gyereknek szóló táncdarabokat készíteni, lehetőség szerint olyat, ami korábban musical változatban elkészült.

Ennek az a legfőbb oka, hogy ezáltal már megvannak a darab zenéi. Most azért került a Szépség és a szörny terítékre, mert az egyik barátnőm jóvoltából ehhez a darabhoz való kellékek „jöttek velem szembe”.

 

A koreográfusként is tevékenykedő művészeti vezető elárulta, több fázisban tudtak felkészülni a táncgálára. – Tavaly ősszel kezdtük meg a gyakorlásokat, de a korlátozások miatt lelassultak a folyamatok. Az elmúlt két és fél hónapban pörögtek fel az események, megkezdődtek a felújító próbák, illetve a tavaly kimaradt koreográfiák elkészítése volt a legnagyobb feladat. A gálán a 3 éves csöppségtől a többgyermekes családanyáig az összes korosztály fellépett, ugyanis az ovisoktól a szülők csoportig számos csapatunk van, ráadásul idén az edzők is csatlakoztak a show-hoz. Ezen a gálán a debreceni, a berettyóújfalui, biharkeresztesi, balmazújvárosi és a józsai csoportjaink is megmutatták tudásukat, összesen háromszázhatvanan perdültek táncra ezen az estén – fogalmazott a piruettesek első embere, aki elégedett volt a táncgálán látottakkal. – Másfél órás volt az előadás, amin mindenki kitette a szívét-lelkét a színpadra. A színvonalas műsor végeztével lufieső hullott a résztvevőkre, aminek nagyon örültek a gyerekek. Jó volt látni, hogy a Kölcsey Központ nagytermében lényegében telt ház, több mint ezer néző előtt mutathattuk be a tudásunkat.

Ha ennyire nagy sikere van a gálánknak, lassan el kell gondolkozni azon, hogy egy nagyobb helyszínen lépjünk fel

 – mondta nevetve Simonyi Kitty.

Nyitás a fitnesz felé

 

A „szépséges műsor” nagyszerű félévi zárásnak bizonyult, de milyen hónapok vannak a piruettesek mögött? – A pandémia nagyon keresztbe tett nekünk, a járvány ideje alatt nagyjából a felére esett vissza a létszámunk, zömében az ovisok és a vidéki csoportjainkba járók morzsolódtak le. Alkalmazkodtunk a kialakult helyzethez, és kerülve a személyes találkozásokat, online próbáltuk folytatni a munkát. Érthető módon a legkisebbeket elég nehéz volt lekötni „távoktatásban”, pedig próbáltunk a kedvükre tenni, hiszen párnás, kabalás, labdás órákat tartottunk nekik. Sajnos egy idő után már így sem tudtuk lekötni a figyelmüket online, ráadásul ők még a szülőkhöz voltak kötve, s az is előfordult, hogy a felnőttek – különböző elfoglaltságok miatt – nem mindig tudtak bejelentkezni. A versenyzőkkel és az iskolás korosztállyal viszont egészen kreatívan át tudtuk vészelni ezt az időszakot, és amint lehetett visszatértünk a terembe. A kihívásokat nagyon szerették a gyerekek, a végrehajtott feladatokról lelkesen küldték a videókat, képeket – fogalmazott az edzőként is dolgozó szakember, aki egy újításról is beszámolt: a Piruett Tánc Stúdió versenyzői a fitnesz sportágban debütáltak 2021-ben. – Alapjában véve show táncosok vagyunk, ami annyit tesz, hogy balett alapokra épülő gimnasztikus táncot mutatunk be egy történetet elmesélve, akrobatikai elemekkel fűszerezve. A koronavírus járvány alatt az online oktatás adta lehetőségeket kihasználva az edzők továbbfejlesztették tudásukat, más sportágak edzésmódszereit megtanulva, beépítve a foglalkozásainkba.

Azt tapasztaltuk, hogy a tanítványok fogékonyak az új stílusokra.

Ezt követően tábort hirdettünk, egy országosan elismert, kiváló fitneszedzőt hívtunk Kaposvárról, aki együtt dolgozott a gyerekkel és az akrobatika oktatóinkkal. A gyakorlások során azt láttuk, hogy vannak olyan adottságokkal rendelkező táncosaink, akik esetleg helyt tudnának állni ebben a számunkra új sportágban – így indult el a fitnesz szakágunk ősszel. Az első edzéstől számítva két hónap telt el, ami után már részt vettünk kisebb versenyeken, ahol rengeteg szép eredményt értek el a lányok. Így megbizonyosodtunk, hogy a korábbi évek edzéseinek hála, a versenyzőink megfelelő alapokat kaptak ehhez a sportághoz, és ez bátorított bennünket arra, hogy folytassuk ebben a szakágban is a munkát. Hosszú távon a show tánc marad a fő profilunk, viszont a lehetőséget meg szeretnénk adni azoknak, akik akrobatikában és erőnlétben kimagasló teljesítményre képesek, s ezáltal a fitneszben is kipróbálhatják magukat.

 

Komoly tervek, célok

 

Egy ilyen remek kezdés után mi vár az egyesületre az új esztendőben? – Remélem, végre vissza tudunk térni a normál táncos életünkhöz, mert akkor rengeteg minden vár ránk 2022-ben. A show és fitnesz versenyzőinknek márciustól kezdődik a szezon, amely nemzetközi versenyekkel zárul júniusban. Erre fókuszálunk most leginkább, hiszen a tét a világbajnoki kvalifikáció és a tengerparti élmény, mivel Horvátország ad otthont ennek a viadalnak – tájékoztatott a debreceni szakember, majd folytatta. – Emellett már elkezdtük a 15. éves fennállásunk alkalmából szervezendő jubileumi gálát, amelyre igazán különleges műsorral készül az egész Piruett család. A június 13-án megrendezendő gála olyan show lesz, amelyre még nem láttam példát Debrecenben. Remélem, az esemény a nézők tetszését is elnyeri majd! A hagyományokhoz hűen nyáron edzőtáborokkal készülünk, amin az ovisoktól a felnőttekig, a hobbistáktól a versenyzőkig mindenkire számítunk. Természetesen az augusztus 20-ai virágkarneváli fellépés elmaradhatatlan program lesz számunkra, illetve igyekszünk eleget tenni azon felkéréseknek, amelyek a cívisváros és a környező települések rendezvényeire szólnak – sorolta az egyesület vezetője. 

 

Simonyi Kitty zárszóként megköszönte a munkát, illetve segítséget a támogató, segítőkész szülőknek, és nem utolsó sorban a mellette álló, remek Piruett teamnek, akik nem csak az edzőkből állnak, hanem adminisztrátorok, hangmérnökök, varrónők, díszlettervezők, ruhatervezők, valamint dekorációs szakemberek népes tábora.

 

Boros Norbert 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában