Múltidéző

2021.12.06. 14:02

Volt egyszer egy Kölcsey – fotókkal

A hajdani kulturális-közművelődési intézmény 25 évig állt.

Forrás: Napló-archív

Díszünnepséggel adták át 1978. november 5-én, vasárnap Debrecenben a Kölcsey Ferenc Városi és Megyei Művelődési Központ és Ifjúsági Házat a nagy októberi szocialista forradalom 61. évfordulója alkalmából. A Mikolás Tibor (1924–2014) által tervezett létesítmény avatásának a Napló is terjedelmes tudósítást szentelt. 

A cikk szerint az eseményen részt vett Biszku Béla, az MSZMP PB tagja, Kállai Gyula, az MSZMP KB tagja, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának elnöke, Sikula György, az MSZMP hajdú-bihari bizottságának első titkára és Lendvay Ildikó, a KISZ KB kulturális osztályvezetője is. Biszku Béla dr. Gyarmati Kálmán igazgatónak adta át az intézményt. Az ünnepi műsorban közreműködött a MÁV Filharmonikusok Zenekara, a Délibáb Népzenei Együttes, az Építők Hajdú Táncegyüttese és a Debreceni Népi Együttes is.

Hétfőn nyílt nap volt, s az érdeklődők megnézhették a diszkók, táncházak rendezésére alkalmas és presszóval rendelkező tánctermet, a színház- és bábszínháztermet, játékszobákat, klubokat, a szakkörök, művészeti csoportok otthonait, a hírlapolvasót, lemeztárat és a Művész Mozit. A táncteremben a Pátria és a Lux adott műsort, a diszkókedvelők Éliás válogatására rophattak, és Reshow is szórakoztatta a közönséget. A konferenciateremben Ki mit tud? zajlott, fellépett az Alföld Ifjúsági Színpad, volt rajzverseny, és kiállított a Debreceni Fotóklub a színházi előtérben.

Az egykori bábszínház és Művész Mozi | Reprodukció: Napló-archív

A névadó költőnek a szobra akkor még a Bethlen utcai lépcsőn állt. A parkoló fölötti, jellegzetes híd végén bent jobbról volt a porta, onnan a táncterembe és a hallba is lejuthatott a látogató. Balra nyílt a kamaramozi (a Művész), ami a Vojtina Bábszínházzal is osztozott a helyiségen. A Kölcsey rendelkezett étteremmel, szabad ég alatti mini amfiteátrummal, továbbá a Perényi utca felőli téren kis pódiummal és szökőkutas medencével is. Nyaranta a Lenin-szobor előtti parkolóban állították föl a hatalmas sátrat, amiben a virágkarneváli sörfesztivál zajlott. 

A Kölcseyt 2003 őszén bontották le. A helyére épített konferencia-központot 2006. február 4-én avatták fel.

Kölcsey szobra a Bethlen utcai lépcsőn volt | Fotó: Csobaji Előd-archív

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában