Már készül

2021.12.25. 14:52

Falukönyvet írnak a váncsodiak

A helyi történelmet, hagyományokat feldolgozó közösség munkálkodik a településen.

A váncsodi Falukönyv Író Klub egy foglalkozásán | Forrás: Váncsodi Közösségi Színtér és Könyvtár

Összefogott Váncsod jelene, hogy feltárják a község múltját és elérhetővé tegyék azt a jövő nemzedéke számára. Ősszel tartotta első foglalkozását a Falukönyv Író Klub, melyről lapunknak is beszámoltak. 


– Szeretnénk a település történelmét, régi hagyományait feltárni, és egy könyv formájában közreadni az utókor számára. Egyre kevesebb az az idős helyi lakos, aki még tud a régmúltról mesélni. Szinte az utolsó utáni órában vagyunk ahhoz, hogy hiteles forrásból merítsünk – fogalmazott Zsiga Angéla, a Váncsod Közösségi Színtér és Könyvtár vezetője, a kezdeményezés elindítója. A közösségnek jelenleg 13 aktív tagja van a 27 éves kortól a nyugdíjas korúig, akik a könyv összeállításához interjúkat készítenek, segítenek az anyagok, fotók gyűjtésében és írásában. Munkájukat a Nemzeti Művelődési Intézet megyei irodájának szakmai referense, Szabó László segíti. A foglalkozások tematikáját azonban a közösség tagjai határozzák meg. 


Több fejezeten is dolgozunk, melyek különböző témákat dolgoznak fel. Ilyen például a település története, helyi népszokások, nevezetes épületek és intézmények története, valamint jellegzetes helyi ételek. Ez utóbbiak közül el is szoktunk készíteni egyet-egyet

 – ismertette Zsiga Angéla. Hozzátette, van olyan fejezet, amelyet egy külföldön élő elszármazott ír majd meg. 


– Volt egy neves rigmusírója is a falunak, H. Bodnár Imre, aki minden fontosabb történést versbe szedett. Neki még élnek itt leszármazottai, valamint a kéziratai is fennmaradtak. Sok információhoz juthatunk ezekből is – emelte ki az intézményvezető. Mint fogalmazott, nem adatokat szeretnének közölni, hanem egy olvasmányos, eredeti könyvet összeállítani az utókor számára. 

 

Bekecs Sándor 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában