Kultúra

2021.11.09. 15:15

Kiállítás nyílt a berettyóújfalui Népmesepontban

Pályázati támogatással, a Berettyó Kulturális Központ kiadásában jelent meg roma mesekönyv.

Forrás: Bodorka Népmesepont

A kötetet múlt szombaton mutatták be, az illusztrációkból nyílt kiállítás november 25-ig tekinthető meg a helyi Népmesepontban. Rácz Anikó, a kötet szerkesztője és illusztrátora lapunknak elmondta, különleges volt számára a kutatási és alkotási folyamat. – Rengeteg autentikus cigány zenét hallgattam és portréfotókat nézegettem cigányokról, az öltözetükről és környezetükről gyűjtöttem anyagot. Korábbi években sokat dolgoztam cigány gyerekekkel óvodában, iskolában, így volt érzelmi kapcsolatom a kultúrával. Most szoros kapcsolat alakult ki bennem – mondta.

Az illusztrációk egyéni vonásain keresztül köszön vissza a cigányság: a sötét haj, a színes öltözet, az ékszerek és a kendők mind jegyei a kultúrának. A kötetben két fejezet kapott helyet. Az Anyám meséi Pukoli Lászlóné Jucika édesanyjától örökölt meséit gyűjti össze, a Guszti bácsi meséi pedig Nagy Gusztáv cigány származású író, költő emlékezetében megmaradt történeteket mutatja be új köntösben. Anikó elmondta: jellemzően felnőtteknek szólnak a cigány mesék. – A könyvem sem a legkisebbeknek való, de a rajzokkal szelídítettem az olykor félelmetes történeteket – osztotta meg.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában