A huszárok kokárdáját vitték

2021.11.14. 13:24

Debrecenben, Hajdúsámsonban, sőt Madeirán is megemlékeztek a világháború lezárásáról

Huszárok koszorúztak IV. Károly emléke előtt tisztelegve.

A hagyományőrzők mellett debreceni diákok is részt vettek a megemlékezésen | Fotó: Szoboszlai Endre-archív

Az első világháború lezárásáról emlékeztek meg nemrég Debrecenben, az egykori huszárlaktanya falán korábban elhelyezett emléktáblánál és IV. Károly magyar király Madeira szigetén található síremlékénél. A Napló az első világégés végének megemlékezéseiről a megyei huszárbandérium sajtófelelősét, Szoboszlai Endrét kérdezte.

A szakember először arra emlékeztetett, hogy az első világégést 1918. november tizenegyedikén, pontosan 11 órakor tekintették befejezettnek a győztes és a vesztes országok. – A nagy háborúnak elkeresztelt borzalmas négy év lezárásának 103. évfordulója emlékére koszorút helyezett el a jelenlegi hajdú-bihari huszárbandérium gyalogosegysége az egykori huszárlaktanya Nyugati utcai épületén található emléktáblánál – fejtette ki.

Csontos János és Szabó Gábor huszárhagyomány-őrző állt díszőrséget, a jelenlévőket Szoboszlai Endre, a huszárhagyomány-őrző egyesület sajtófelelőse köszöntötte, majd elhelyezte a réz emléktábla alatt az emlékezés koszorúját. A Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum megemlékező diákjainak Csontos János mutatta be az épületegyüttesben szolgált, majd innen a frontra kivonult egykori Magyar Királyi Debreceni 2. Honvéd Huszár­ezred rövid történetét.

A hagyományőrzők mellett debreceni diákok is részt vettek a megemlékezésen | Fotó: Szoboszlai Endre-archív

Távoli főhajtással

A híressé vált dátumon a Debrecentől 3600 kilométerre lévő Madeira szigetére a megyei bandérium egyik fiatal huszárja, Szoboszlai Soma és felesége, Guba Vanda utazott el, hogy kegyeleti megemlékezéssel tisztelegjenek IV. Károly osztrák császár és egyben magyar király síremlékénél. A két debreceni fiatal a síremléknél elhelyezte a hajdú-bihari huszárok magyar nemzeti kokárdáját az egykori Osztrák–Magyar Monarchia uralkodójának emléke előtt.

Szoboszlai Soma és neje, Guba Vanda a síremléknél
| Fotó: Szoboszlai Endre-archív

– Talán nem mindenki tudja, hogy a királyt Madeirára száműztek a háborúban győztes hatalmak, és ott halt meg 1922-ben. Mindössze 34 évet élhetett, bár tele volt nagy tervekkel, igazán méltó királyunk lehetett volna. Késői és már csak jelképes elégtétel, hogy a jogtalanul száműzött uralkodót II. János Pál pápa 2004-ben a vatikáni Szent Péter téren boldoggá avatta, sőt, szentté avatását is megkezdték. A király hermáját 2013 áprilisában szentelték meg a budapesti bazilikában – idézte fel.

– A királyi család számos leszármazottja aktív közéletet él, mint tudjuk, IV. Károly király egyik gyermeke a nagy közéletisége miatt jól ismert Habsburg Ottó, az ő fia pedig a hazánkban élő, magyar állampolgárságú Habsburg György, aki jelenleg Magyarország franciaországi nagykövete – tudatta végül Szoboszlai Endre huszárhagyomány-őrző.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában