jeles évforduló

2021.10.01. 11:31

Száztíz éve nyílt meg a Meteor Mozi

Anno az NDK–jugoszláv indiánfilmes matinék is tömegeket vonzottak.

Fotó: Vass Attila

Sokan őriznek szép emlékeket a cívisváros egykori legendás filmszínházáról, a Meteor Moziról. A közönség ma élő tagjainak többsége a felejthetetlen kertmozi, valamint a mese- és művészmozi varázsának is részese lehetett, és persze az egykori hétvégi délelőtti matinékat is látogatta. Akkoriban havi bérletet is lehetett váltani a létesítménybe, ahol az utolsó vetítésen is még fapados körülmények szolgálták a nézőket a nagyteremben és a kinti tetőtérben.

Szegény gyerekeknek ingyen

Szűcs Ernőnek a Honismeret című magazin 1995-ös számában megjelent múltidézése szerint a Meteor 1911. október 1-jén, Debrecen harmadik állandó mozijaként tárta ki a kapuit. Létrehozója Csomor Gyula, eredetileg géplakatos volt, aki a MÁV-nál dolgozott, majd 1907-ben kiment Amerikába. Onnan hazatérve előbb a Járműjavítóban vállalt munkát, majd Üstökös néven kocsmát nyitott. A Meteor Mozit a Bocskai tér 10. szám alatt létesítette. Abban az időben még nem álltak a mai környékbeli bérházak, így Csomor tulajdonképpen a Kossuth utcai temető szélére építette a filmszínházát. Vállalata utánjátszó moziként működött, így alacsony helyárakkal dolgozott, ráadásul a sokak által Gyula bácsinak nevezett szakember sűrűn gyakorolta a jószívűségét. A közelben lakó szegény gyerekek közül ugyanis nem ritkán akár harmincat is ingyen bevitt egy-egy előadásra. Évek múlva megtérült a jósága, mivel az egykori kedvezettjei kereső ifjakká nőve is hűségesek maradtak a Meteorhoz, és az lett szórakozási helyük.

Az 1970-es években tömegeket vonzottak az indiános filmek (akkor még mozgó árus is járkált a nézőtéren, és pénz helyett Fruttit adott vissza), majd a Star Wars és A nyolcadik utas: a Halál korszaka is igen nyereséges volt. Végül azonban bezárták a létesítményt. Az utolsó években koncerthelyszínként is működött, fellépett itt a korai Tankcsapda, aztán a pusztulás ideje köszöntött be. Ma új tulajdonos, a Magyar Pünkösdi Egyház Debreceni Élet Gyülekezete működteti a szépen felújított épületet.

A Csokonaiban is vetítettek

Az egykori Meteor (épülete) tehát immár 110 éves. De mikor lehetett az első filmbemutató Debrecenben? Korabeli helybeli lapok szerint Pékár Gyula már 1900. június 6-án tartott mozgókép-előadást, mégpedig Spanyolországról, és közben spanyol táncokat is bemutatott. Másnap Velencéről szólt a filmje. Pékár Uránia Tudományos Színháza 1901. június 22-én Kossuthról, Petőfiről, az aradi vértanúkról, és a királyról tartott filmelőadást a városi színházban, nyári szünetben. Aztán az Amerikai világvárosok, amerikai szokások című filmet adta.

A krónikák szerint immár 120 éve történt az is, hogy 1901. július 26-án a mesés Margit-fürdő dísztermében rendeztek mozgóképes előadást.

Vass Attila

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/debrecen-hirei/korbejartuk-az-egykori-meteor-mozi-felujitott-epuletet-3281071/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában