konferencia a Kollégiumban

2021.10.21. 16:20

Sarkadi Imrére emlékeztek Debrecenben

Az író születésének egy évszázados jubileuma apropóján tartottak konferenciát csütörtökön.

Fotó: Molnár Péter

A jeles évforduló alkalmából idén nyáron már koszorúzást tartottak az irodalmár egykori lakóházának helyénél, most pedig emlékülésen előadásokkal idézték fel az életművét a Debreceni Református Kollégiumban, ott, ahol egykor maga az író is tanuló volt.

Az intézmény 475. évfordulóján, 2013-ban emlékfalat állítottak a Kollégium száz leghíresebb diákjának emlékére az Oratóriumhoz vezető lépcsőházban. Az emléktáblán Csokonai, Kölcsey, Arany, Móricz, Ady és Szabó Lőrinc mellett Sarkadi Imrének is jutott hely.

Az emlékülésen Győri L. János házigazda irodalomtörténész, a Tiszántúli Református Egyházkerület Közgyűjteményeinek igazgatója felidézte, hogy annak idején még diákként ismerte meg az irodalmár munkásságát, később pedig már tanárként maga is oktatta a hozzá tartozó tananyagot. Később, a Kollégium történetének kutatójaként többször találkozott Sarkadi nevével.

Réges-régen eltűnt

Az irodalomtörténész most öregdiákoktól érkezett hagyatékokból származó kéziratok segítségével idézte fel Sarkadi fiatal diákéveit, annak hangulatát a hallgatóságnak. Az író egykori osztálytársát idézte, az emlék szerint akkor a gimnáziumban meglehetősen puritán szellemben folyt a nevelés, de korántsem olyan rendben, mint a Szabó Magda-regénynek, az Abigélnek a Matula nevű leányintézetében. Győri L. János emlékeztetett, hogy a beszámolókban nincsen utalás a magyar órákra vagy az önképző körre. Érdekességképpen megosztotta, hogy Sarkadi annak idején Jókai képzelete címmel írta meg az írásbeli dolgozatát. A szóbeli vizsgán pedig a kor szokása szerint két témában felelt, az egyik a Kölcsey világa, a másik az Ady és a nyugatosok volt. A tudásáért külön dicséretet is kapott. Hozzátette ugyanakkor, hogy már évtizedekkel ezelőtt eltűnt Sarkadi munkássága és életműve az oktatási tananyagból.

BBI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában