Tisztelgés

2021.10.29. 13:17

Méltó módon emlékeztek a tragikus sorsú miniszterelnökre Debrecenben

Gróf Tisza István múlhatatlan érdemeket szerzett az egyetem alapításában.

Fotó: Molnár Péter

A Debreceni Egyetem koszorúzással tisztelgett egykori névadója, gróf Tisza István miniszterelnök előtt halálának évfordulóján, pénteken. Az eseményen többek között dicső tetteiről, és alázatos, szilárd jelleméről is szó esett.

Fotó: Molnár Péter

Szimbólummá vált

A koszorúzást megelőzően Bartha Elek, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese beszédében kiemelte, a Debreceni Egyetem és Tisza István számos szállal kapcsolódik egymáshoz. – Még életében szimbólummá vált, egymással ellentétes összefüggésekben. Személye és halála – bár változó intenzitással – sokakat foglalkoztatott. A haza, a nemzet sorsáért aggódókat és persze az üggyel szemben állókat is. Igaz ember, talpig férfi, nemes lélek, karizmatikus, úriember – írták róla a megemlékezők. Egész életében a nemzetéért érzett elkötelezettség, kitartás jellemezte. Imponáló az az emberi tartás, erkölcsi szilárdság, állhatatosság, amellyel hazája, nemzete ügyét szolgálta – hangsúlyozta Bartha Elek. A rektorhelyettes kitért arra is, hogy az egykori miniszterelnök nevét – alig néhány évvel az életét kioltó merényletet követően – 1921-ben a Debreceni Egyetem is felvette, amelynek alapításában múlhatatlan érdemeket szerzett, és amelyre élete egyik legnagyobb eredményeként tekintett.

Fotó: Molnár Péter

Kitartás és fegyelem

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke elmondta, fejet hajtanak a gróf emléke előtt. – Szomorúan rövid élete rendkívül gazdag pályával párosult. Szigorú neveltetésének köszönhetően páratlan munkabírással, kitartással és fegyelemmel közelített minden ügyhöz, melyet feladatául kapott, vagy választott. Személyisége kialakulásához hozzájárultak a családi hagyományok mellett a Debreceni Református Kollégiumban folytatott tanulmányok is. Édesapja révén beleszületett a politika világába. Politikai pályája mellett fontos szerepet töltött be életében a tudományok és a tudás tisztelete. Sosem a népszerűség hajhászása vezérelte, önként vállalta a legnehezebb feladatokat is. Nem hátrált meg, nem hitt a szóbeszédeknek, a tettek győzték meg mindenről – emelte ki Kossa György.

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában