A szavak szerelmesei

2021.10.13. 11:55

Különleges találkozója volt a rejtvényfejtés debreceni éllovasának

Dr. Grétsy László nyelvész Budapesten fogadta Varga Istvánt.

Fotó: Varga István-archív

Varga Istvánt már jól ismerhetik a Hajdú-bihari Napló és a Haon olvasói, ugyanis kiemelkedő versenyeredményeiről már többször beszámoltunk. A betűk szerelmese a napokban ismét megkereste a napilapot, hogy megosszon velünk egy újabb örömhírt: a legutóbbi Országos Rejtvényfejtő Versenyen csapatával a dobogó legfelső fokára léphetett. Mint megtudtuk, a megmérettetéseket mindig más-más településen rendezik, idén Szerencs fogadta a játék hódolóit. A találkozón körülbelül százharminc résztvevőt köszöntött a bírálóbizottság, közülük hozzávetőleg negyvenen voltak, akik csapatban versenyeztek. Azért is számít kiemelkedő eredménynek a mostani, mert Varga István csapatából az egyik játékos nem tudott ott lenni a vetélkedőn, így két társával, Schinzel Helgával és Matócsi Illéssel kellett megküzdenie az első helyért. – Rendkívül örültünk a sikernek, ugyanis „emberhátrányban” is hibátlanul megoldottuk a feladatot, mindezt szintidőn belül – fogalmazott, hozzátéve, az idei évben még számos vetélkedőn szeretnék képviselni a megyét.

A rejtvényfejtés éllovasa már korábban elmondta, nincs itt semmiféle trükk, szerelembe kell esni, foglalkozni a „kiszemelt” játékkal – ugyanis ez egy életforma, amit ha megízlelünk, utána el sem tudunk tőle szakadni – Igaz, többször említettem már, hogy gyakorlás kérdése az egész, viszont bizonyára nem árulok el vele nagy titkot, ha azt mondom: a hosszú szavakkal kell kezdeni! Nyilvánvaló tény, ha kitöltünk 1-2 hosszabb rubrikát, akkor könnyebb dolgunk lesz – nyilatkozta. Majd megosztotta velünk, hogy a közelmúltban dr. Grétsy László nyelvész invitálta magához Budapestre, s több órán át társalogtak a játékról és persze magáról a csodás magyar nyelvről. A nyelvművelés kiemelkedő alakja megajándékozta a megyénkbeli rejtvényfejtőt a Nyelvi játékaink nagykönyve című kötettel, melybe a következő sorokat írta: „Jó szívvel ajánlom e könyvet Varga Istvánnak, aki a rejtvényeknek nemcsak megfejtésében, hanem újak alkotásában is remekül állja a sarat.”

NE

Borítókép: Varga István (jobbra) több órán át társalgott Grétsy tanár úrral a játékról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában