nők a művészetben

2021.10.03. 12:27

Igazi csemegékkel szolgál a MagdaFeszt utolsó két napja a Csokonai Színházban

A debreceni teátrum részletesen beszámolt mindarról, amivel még a rendezvény várja a nagyérdeműt.

Fotó: Csokonai Színház

A nők művészeti jelenlétére fókuszáló, negyedik alkalommal megrendezett seregszemlén Nők a piacon címmel rendeznek kerekasztal-beszélgetést. Hétfőn 18 órától Halász Rita író-művészettörténésszel, Nagy Márta Júlia költővel és Nagy Lea költővel a könyvpiacon való érvényesülés lehetőségeiről beszélget Gemza Péter színházigazgató a Csokonai Irodalmi Labor Kiállítóterében. A MagdaFeszt vendége lesz a kortárs román színház egyik legizgalmasabb alkotója, Gianina Cărbunariu, a nagyváradi társulat pedig október 5-én a Csokonai Irodalmi Labor Pódiumtermében mutatja be a Cărbunariu szövege alapján készült, megtörtént esetet feldolgozó, A tigris című előadást. Cărbunariu egy bulvárhírré silányult valós esemény apropóján ír a kortárs európai társadalomról.

Szent Margit életéről Oldás, áldás címmel készített előadást Varga Klári Budapesten. A produkciót a MagdaFeszt közönsége is láthatja október 4-én hétfőn este fél 8-tól a Csokonai Irodalmi labor Pódiumtermében.

Katona Gábor koreográfus, aki számos debreceni munkában volt alkotótársa Varga Klárinak, arról beszélt, hogy közös munkában számára a legizgalmasabb az a folyamat volt, amiben a szöveg, a zene, a színpadi helyzetek folyamatos és nagyon intenzív egymásra hatásából alakult ki az előadás végleges formája. A darab dramaturgját, Adorján Beátát az érdekelte leginkább, hogyan lehet egy ilyen életutat a színház nyelvén elmesélni. „Elkezdtünk Klárival Szent Margit életéről beszélgetni, és a beszélgetések során felmerülő ötletekből merítve írásgyakorlatokat adtam Klárinak. Így születtek meg az első szövegtöredékek, melyek engem is írásba lendítettek, így lettem írótárs is ebben az alkotófolyamatban. Aztán a szövegek mentén elindultak a mozgáspróbák, melyekből további írásgyakorlatok születtek, melyek további szövegtöredékeket eredményeztek. Közben szép lassan körvonalazódott a történet, és a szövegtestbe a témához kapcsolódó, számunkra fontos vendégszövegeket is beépítettünk (pl. Esterházy Pétertől, Kodolányi Jánostól, Krúdy Gyulától, Szent Ágostontól, de Murakami Harukitól is).”

Október 5-én (kedden) 18 órától a Szabó Magda filmen és színpadon című beszélgetésen Mészáros Ibolya, a Csokonai Színház művésze látja vendégül a Csokonai Irodalmi Labor Kiállítóterében Adorján Beátát, Az ajtó dramaturgját, Dombrovszky Linda rendezőt, forgatókönyvírót, aki Szabó Magda Pilátusát adaptálta filmre, illetve Ráckevei Anna színművészt, aki a Für Elise rendezésére készül. A beszélgetések ingyenesen látogathatók.

A MagdaFeszten hétfőn és kedden is megtekinthető Németh Hajnal Szimultán város című filminstallációja Csokonai Irodalmi Labor Klubtermében.

A MagdaFeszt programjairól az érdeklődők itt tájékozódhatnak.

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/ot-napig-a-noke-a-foszerep-debrecenben-5700491/

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában