Hamarosan „testközelből”

2021.10.11. 22:00

Film készül a 2010-ben elhunyt Lévai Béla helytörténész életéről

Idén túl vagyunk már megannyi koncerten, dallamosabbnál dallamosabb új slágerekkel lepnek meg bennünket a megyénkbeli zenészek. Ezzel egy időben Varga József, a józsai származású játékfilmkészítő sem tétlenkedik.

Fotó: Varga József-archív

Ahogyan arról korábban hírt adtunk, nemrégiben jelent meg a legfrissebb, saját készítésű kisfilmje, mely A pohár címet kapta. A józsai rendező a napokban megkereste a Naplót, hogy egy újabb jó hírrel szolgáljon: az egykori józsai származású nyelvész, helytörténész, Lévai Béla életéről készít filmet. Mint tudjuk, mellszobrot is állítanak a 2010-ben elhunyt kutatónak, melyet Debrecen-Józsán, a Szentgyörgyfalvi úton állítanak majd fel.

– Személyesen ismertem a nyelvészt, aki meghatározó, mindenki által elismert alakja volt a helyi oktatási életnek. Küldetésének érezte, hogy mindenki számára megmutassa a települést, ahol élt, a városrész szépségeit, egyediségét – ennek okán úgy érzem, a mi feladatunk, hogy bemutassuk a helytörténészt azok számára, akiknek nem adatott meg, hogy egyénileg ismerjék. A filmben barátok, régi ismerősök, szomszédok is megszólalnak. A felvétel körülbelül egyórás, és úgy vélem, teljes képet ad arról, hogyan élt, milyen céljai voltak Lévai Bélának, aki, igaz, bejárta a világot, viszont a szíve mindig visszahúzta szeretett városába – fogalmazott Varga József.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában