első díj a nemzetközi orgonaversenyen

2021.10.20. 11:54

Belökheti Tabajdi Ádám nemzetközi karrierjét a toulouse-i siker

A debreceni orgonaművész számára fontos visszajelzést jelent az első díj.

Fotó: Tabajdi Ádám-archív

Ahogy arról már beszámoltunk, immáron tizenharmadik alkalommal rendezték meg október elején Franciaországban a Toulouse-i Nemzetközi Orgonaversenyt, amelyen Tabajdi Ádám debreceni származású orgonaművész a 49 indulóból az első díj mellett a közönség elismerését is kiérdemelte.

Mint megtudtuk, a nagy múltú, Xavier Darasse-ról elnevezett megmérettetést háromévente rendezik meg a világhírű Toulouse Les Orgues Fesztivál keretében. Idén közel ötvenen indultak egyéni programokkal szimfonikus, modern és barokk kategóriában. A megyénkbeli művész a Napló megkeresésére elmondta, repertoárjának középpontjában a 20. század eleji kompozíciók kaptak helyet, köztük Dupré, Messiaen, Alain, Bartók és Langlais művei. Tabajdi Ádám a párizsi Notre- Dame-székesegyház orgonista gyakornokaként és a Szapporói Kitara Koncertterem rezidens orgonistájaként szerzett széles körű nemzetközi tapasztalatokat. – Zongoratanulmányaimat ötéves koromban kezdtem, melyhez az orgona később, 14 éves koromban kapcsolódott dr. Karasszon Dezső hatására, akire a mai napig meghatározó zenészegyéniségként tekintek. A debreceni Kodály Szakközépiskolában zongorát Grünwald Bélától, orgonát Sárosi Dánieltől tanultam. Később a Budapesti Zeneakadémián Fassang László, Pálúr János és Ruppert István, míg a Párizsi Conservatoire-on Olivier Latry és Michel Bouvard irányította szakmai előremenetelem. Megalapozta orgonaesztétikai ízlésem a dr. Szabó Balázs által vezetett organológiaképzés és a Zene­akadémia külföldi tanulmány­útjai, melyek során fontos történelmi orgonákkal ismerkedhettem meg testközelből – osztotta meg. Elmondta,

amellett, hogy egy ilyen nagy múltú verseny komoly lendületet adhat a nemzetközi karrierhez is, számára egy nagyon fontos visszajelzés ez a szakmától. Igyekszik hasonló elhivatottsággal folytatni a munkát a jövőben is.

Kiemelkedő teljesítmények

Zenei gondolkodásában az analitikus megközelítés, a technikai felkészültség, valamint a hangszerismeret mind a zenei összefüggések szolgálatában állnak. Programkoncepcióiban törekszik folyamatosan új utakat találni a zeneművek közötti gondolatiság kifejezésére, mely történhet egy adott stíluskörben való elmélyüléssel, vagy akár egymástól látszólag merőben különböző művek közös nevezőre hozatalával. Koncertjein személyes hangvételű műismertetőivel igyekszik segíteni a hallgatóság és a művek közötti közvetlenebb kapcsolatot.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában