Kultúra

2021.10.21. 13:54

A Déri Múzeum gondozásában jelent meg kötet a Kagán lovasáról

Az avar páncélos lovas újra életre kel az intézménynek köszön­hetően, könyvbemutatót is szerveznek.

20191001 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló A Kagán lovasa című kiállítást nyitották meg a Déri Múzeum Dísztermében

Forrás: Napló-archív

Fotó: Matey István

A tárlat iránti kiemelkedő érdeklődésre való tekintettel nemrég a Déri Múzeum gondozásában kötet jelent meg a Kagán lovasáról. Lőrinczy Gábor régész könyvbemutatója csütörtökön 15 órakor kezdődik a múzeumban, ahol a résztvevők a kiállítást is megtekinthetik.

A régészek 2016 nyarán bukkantak rá egy tízéves, egykor a 7. század közepén élt kislány maradványaira az M35-ös autópálya megelőző feltárásakor. Danutának keresztelték el a leánykát, akit annak idején aranyveretes pártában temettek el. Szeptemberben tőle csupán hét méterre újabb sírt tártak fel, benne egy felnőtt nő maradványaival. Őt a régészek Malvinnak, a néhány hónap múlva, mindössze két kilométerre felfedezett magas rangú katonát Kerénynek nevezték el.

A lovával s fegyverzetével elhantolt harcos sírjából egy teljes lamellás páncél is előkerült, mely nemcsak a törzset, hanem a combokat és vállakat is fedte. Jelentősége óriási, hiszen a Kárpát-medencében feltárt több ezer avar sírban eddig csak páncélrészleteket találtak.

A derecskei sírlelet azért is rendkívüli, mert a fegyverzeten túl a magas talajvízszint miatt számos, a viselet részét képező szerves anyag is konzerválódott. Ez adott lehetőséget arra, hogy a minden bizonnyal Bizánc elleni hadjáratokban is harcoló katona tudományos arcrekonstrukción alapuló hiperrealisztikus bemutatása elkészülhessen.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában