kaba

2021.09.24. 05:00

Tűvel, fonállal írják a történelmet a hímzők

Fél évszázad alkotásait mutatják be a kabai Mácsai Sándor Művelődési Ház és Városi Könyvtárban.

Jubileumi kiállítás kapott helyet a helyi Koháry György Galériájában. A Kabai Hímző és Csipkevarró Szakkör 50 éves tárlatát csütörtök délután nyitották meg. Vajda Mária muzeológus lapunknak elmondta, Kaba mindig jelentős szerepet töltött be a különböző közösségek életében, de az 1970-ben létrejött hímzőszakkör azért is jelentős, mert a vidéken nem volt adott olyan hagyomány, ami indokolta volna. Szavai szerint ezek az alkotók tűvel és fonállal írnak történelmet, miközben tovább örökítik a népművészeti kincset. A vászonhímzés mindig női munka volt, mégis az első szakkörvezető a püspökladányi Dorogi Márton volt, aki a hajdúsági kisbundák motívumkincsét, a szűrmintákat összegyűjtve élére állt a társaságnak. 2007 óta a Király Zsiga-díjas népi iparművész Molnár Tiborné a vezető, a tagok között pedig ma is akad olyan, aki már a kezdetekkor jelen volt.

Kutattak is

Az alkotók az évtizedek alatt feltérképezték a Kárpát-medence hímzőkultúráját, alkotásaikkal gazdagították lakásaikat, meglepték rokonaikat. Eltanulták többek között a kisbundahímzést, a szűrhímzést, a térség valamennyi hímzésmintáját. Mindig az archaikus motívumkincset keresték, kutatómunkát végeztek hazánkban és az országhatárokon túl egyaránt.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában