Csodás tárgyak alkotója

2021.09.25. 16:52

Továbbra is dolgozni szeretne a népművészet legújabb mestere

Immár hajdú-bihari kötődésű bőrműves is viselheti az elismerő címet.

20210917 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló XI. Debreceni Népi Kézműves Fesztivál.

Fotó: Kiss Annamarie

Az állami elismerést olyan alkotók kaphatják meg, akik hagyományőrző tevékenységükkel hosszú időn keresztül mintaadó alkotó egyéniségekként vannak jelen, valamint munkásságukkal kimagasló eredményeket értek el. A díjat 2004 óta minden évben összesen tíz személynek ítélik oda, idén a debreceni kötődésű Hutkai László is átvehette a nívós elismerést. A nyugdíjas pedagógust a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület terjesztette föl a címre.

Fotó: Kiss Annamarie

Ma is tanítják

A Király Zsiga-díjas népi iparművész, szakoktató és felesége már az 1970-es évek közepe óta foglalkoznak a bőrművességgel. Iskolában, tanfolyamon is oktatnak a mai napig, táborokban, továbbképzéseken, foglalkozásokon is jelen vannak.

„Nem azért csináltuk ezt idestova 45 esztendeje, hogy egyszer engem kitüntessenek, mégis nagyon jólesik, hogy megkaptam ezt a díjat”

– mondta. Hozzátette, úgy véli, szerencsére hazánkban nagyon sokan vannak, akik méltóak lehetnek a címre alkotótevékenységükkel, ettől még nagyobb büszkeségnek tekinthető a cím. Elmondta azt is, hogy felesége támogatása nélkül ő maga sem érdemelhette volna ki.

Fotó: Kiss Annamarie

Szavai szerint ugyanakkor a díj nem határozza meg a hozzáállását a továbbiakban, tervei a jövőre nézve is vannak. Szeretné még az elképzeléseit megvalósítani, bizonyítani, hogy tud még eredményt elérni. Mint mondta, ugyanúgy dolgozni szeretne, ahogyan azt eddig is tette, és tovább kívánja adni a tudását, a mesterség fortélyát az érdeklődőknek.

Fotó: Kiss Annamarie

A Népművészet Mestere kitüntetettjével a nemrégen tartott XI. Debreceni Népi Kézműves Fesztiválon is találkozhattak az érdeklődők. A bőrműves a debreceni Csapó utcai övezetben ez alkalommal is tartott bemutatót, és mint ahogyan azt tőle már megszokhattuk, most is lelkesen, jókedvűen elegyedett szóba azokkal, akik megálltak a standjánál.

BBI

Borítókép: Hutkai László, a Népművészet Mestere a mai napig töretlen lelkesedéssel alkot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában