Párizsi absztraktok

2021.09.01. 13:11

Kandinszkijt és társait láthatjuk a Modemben

Papp László: az év kiállítása érkezik Debrecenbe.

A Párizsi absztraktok stáj

Fotó: Kovács Péter

New York és Párizs után Debrecenbe, a Modembe érkezik a Párizsi absztraktok. Abstraction-Création. Kandinszkij, Hélion, Calder, Moholy-nagy címmel. A nemzetközileg is kiemelkedő jelentőségű tárlat részleteiről szerdán tartottak sajtótájékoztatók a Modern és Kortárs Művészeti Központban.

Fotó: Kovács Péter

Papp László polgármester kiemelte: október 3. és 2022. január 30. között az év kiállítása érkezik Debrecenbe. Száz alkotót vonultat fel, és csaknem 50 éve ez az első nagyszabású tárlat a témában a New York-i és a Párizsi kiállítások után.

Dr. Mészáros Flóra művészettörténész ebben a témában doktorált a párizsi Sorbonne-on és az ELTE-n. A Párizsi absztraktok kurátora a 30-as évek párizsi alkotócsoportjáról, valamint a kiállítás hosszas előkészítéséről is beszélt. A tárlat létrehozását három év szerevési, 14 év kutatási tevékenység előzte meg.

Dr. Mészáros Flóra | Fotó: Kovács Péter

– A Modem csaknem 1500 négyzetméterén berendezett megatárlat Párizs egyik legizgalmasabb időszakába enged majd betekintést, ahol a látogatók kilenc szekción keresztül ismerhetik majd meg az Abstraction-Création és az 1930-as évek francia fővárosának modern szellemiségét – fogalmazott. Láthatóak lesznek többek között Kandinszkij, Hélion, Ben Nicholson, Alexander Calder alkotásai, de magyar művészek, mint Moholy-Nagy László, Alfred Reth, Tihanyi Lajos és Martyn Ferenc munkáit is kiállítjuk.

Vizi Katalin, a Modem új ügyvezetője hangsúlyozta: a Modem több neves intézménytől is „kölcsönzött” a kiállításra, több alkotásnak vállalta a restaurálását, keretezését is, hogy azokat megújult formában láthassa a közönség. – A csaknem három évig szervezett kiállítás remélhetően még előkelőbb pozícióba helyezi majd a Modemet a művészetkedvelők nemzetközi térképén. A megkezdett utat folytatva nem titkolt célunk, hogy a Modem nevét még ismertebbé tegyük – tette hozzá.

Vizi Katalin | Fotó: Kovács Péter

A kiállítás minden idők legnagyobb szabású hivatalos nemzetközi nonfiguratív csoportosulása, az Abstraction-Création tevékenységét prezentálja, mely az 1930-as években a kávéházi találkozások, a művészeti diskurzus, galéria működtetése és folyóirat-kiadás által a kor legprogresszívebb körei között volt Európában.

A kiállítás ismertetése után sajtósétára invitálta a megjelenteket Pogrányi Péter, az Ünnepi Könyvhét debreceni programsorozatának főszervezője, valamint Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója. A Csapó utcai könyvutca érintésével Debrecen őszi kulturális programjaival ismerkedhettek meg a résztvevők a Kossuth utcai Csokonai Irodalmi Laborban.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában