gazdag felhozatal

2021.08.25. 18:03

Fiatal és ismert szerzők jönnek a Debreceni Ünnepi Könyvhétre

Könyvvel könnyebb! szlogennel indul a 92. Ünnepi Könyvhét Debrecenben.

Fotó: Molnár Péter

Az egyedülálló magyar kulturális rendezvénysorozat tavaly elmaradt, de szeptember 1. és 5. között most teljes pompájában, az eddigieknél is gazdagabb felhozatallal várja az érdeklődőket. A részletekről szerda délután a Méliusz Könyvtárban tájékoztattak a szervezők. Elsőként Pósán László országgyűlési képviselő osztotta meg gondolatait a hazai írókat felsorakoztató találkozó kapcsán. Kiemelte, hogy Európában a XX. század elején Magyarország a negyedik volt a könyvünnepet létrehozó országok között, és a digitális kultúra térhódítása ellenére a nyomtatott könyv, az olvasás klasszikus formája hazánkban máig töretlen népszerűségnek örvend.

Puskás István alpolgármester Debrecen őszi könyves programsorozatának kapcsán arról tájékoztatott, hogy az Ünnepi Könyvhét csak nyitánya annak a sorozatnak, melyet többek között a Térey-könyvünnep és a Magdafeszt követ majd. Említést tett az idén 460 éves debreceni könyvnyomtatás jelentőségéről, majd a találkozó szlogenjével kapcsolatban elmondta: a pandémia zártságára utal a Könyvvel könnyebb! kifejezés. Végül hozzáfűzte, hogy a veszélyhelyzet miatt hagyományosan nem tudták, online formában azonban nem szerették volna megszervezni seregszemlét, ehelyett egyedülálló őszi irodalmi programsorozatot dolgoztak ki, ennek részleteiről később tájékoztatják majd a nyilvánosságot.

„Debrecenben az ősz az irodalom és a könyv évszaka.”

Szirák Péter irodalomtörténész a könyvhét történetének bemutatása után hangsúlyozta, hogy a találkozó a könyvszakma és a könyvforgalmazás miatt is jelentős esemény, ám még fontosabb, hogy létrejön a kulturális és lelki szempontból egyaránt nélkülözhetetlen író-olvasó találkozó. – A szerző és a közönség személyes találkozását semmi nem kárpótolhatja, még a digitális élet térhódításának idején sem – fogalmazott.

Pogrányi Péter szervező arról tájékoztatott, hogy az idei Debreceni Ünnepi Könyvhét díszvendége a kortárs magyar irodalom kiemelkedő alakja, Garaczi László lesz, de a seregszemle eddig megszokott helyszínein többek között Markó Bélával, Csabai Lászlóval, Dániel Andrással és Fábián Jankával is találkozhat a közönség a már hagyományossá vált, izgalmas kísérőprogramok mellett. A 92. Debreceni Ünnepi Könyvhét részleteiről a Méliusz Könyvtár honlapján lehet tájékozódni.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában