művésztelep

2021.07.04. 23:04

Ismét a Hajdúságban alkotnak a művészek

Varga József grafikusművész kiállításával megnyitotta kapuit a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep.

Fotó: Horváth Tamás-archív

A tárlatnak a hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ ad otthont. A kiállítás július 13-ig tekinthető meg a járványügyi szabályok betartásával. Az idei, 58. alkotóműhely munkájában 15 hazai művész vesz részt – mondta el Kupás Csilla szervezőtitkár, aki kiemelte, hogy a megnyitó és a tárlat a pandémia és a felújítás után, az első rendezvény az intézményben.

Fotó: Horváth Tamás-archív

A művészeket és a vendégeket Kiss Attila polgármester köszöntötte, akinek kérésére egyperces néma felállással tisztelegtek a megjelentek a tavaly elhunyt kuratóriumi elnök, nyugalmazott múzeumigazgató, a város díszpolgára dr. Nyakas Miklós emléke előtt. Majd Kiss Attila elmondta, hogy a művésztelep lassan közel hat évtizedes. Ennek köszönhetően nagyon sok értékes alkotása van a városnak és alkotóműhely alapítványának is. Ezt követően a művésztelep kuratóriumának új elnöke, Gyulai Edit, a helyi Bocskai István Gimnáziumi magyar-történelem szakos tanára mutatkozott be a jelenlévőknek.

Fotó: Horváth Tamás-archív

Művész is, tanár is

Varga József grafikusművész, a 2019-es év Káplár-díjas alkotójának tárlatát Tamus István festő-grafikusművész ajánlotta a nagyközönség figyelmébe. Tamus István elöljáróban megidézte Böszörmény festői múltjának egy „szeletét”, Káplár Miklós, Maghy Zoltán és Bíró Ferenc alakját és a művésztelephez fűzött élményeit. Szólt arról is, Varga József évtizedek óta jelen van a képzőművészeti életben, állandó résztvevője hazai és nemzetközi pályázatoknak, kiállításoknak és művésztelepeknek.

Fotó: Horváth Tamás-archív

Alkotói munkájának, rangos szakmai elismerése a számos szakmai díj. Tamus István többek között hozzáfűzte, hogy Varga József mindannyiunkon túltesz, hiszen pedagógiai munkássága is példaértékű. A kiállított lapok között vannak korábbi, böszörményi művésztelepen készült munkák is, melyek hűen tükrözik a művész alkotási folyamatait. Bámulatosan szépek a lapjai, más technikákban is otthonosan mozog. Az eseményről Bertalan Erzsébet tudósította a Naplót.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában