hírünk a nagyvilágban

2021.07.05. 12:04

Író-rezidensi program indult Debrecenben

Az ösztöndíjat a debreceni önkormányzat és a Csokonai Színház indította, karöltve a Petőfi Kulturális Ügynökséggel.

Határon túlról is érkező írók, költők, drámaírók alkothatnak egy-másfél hónapon keresztül Debrecenben az Írórezidencia-programban. A pályázattal ide kerülő irodalmárok bekapcsolódnak a helyi köz- és kulturális életbe, alkotásaikhoz inspirációt szereznek, jelenlétükkel új színt visznek a cívisváros életébe, majd műveikben megörökítik Debrecent, a debreceni életet. Az Írórezidencia-programot sajtótájékoztatón ismertette Puskás István alpolgármester, Pál Dániel Levente, a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalomszakmai igazgatója és Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója hétfőn.

Fotó: Molnár Péter

Tükröt mutatnak nekünk

– Az írórezidencia-program új felülete Debrecen ismertté tételének Európában, a világban. A város fogadja a szerzőket, alkotásaikhoz jó körülményeket biztosít, az itt születő művekben pedig megjelenik Debrecen. Elsőként a V4-ek felé nyitottunk, ami teljesen új irány Debrecen korábbi, nagyváradi és erdélyi irányultsága mellett – fogalmazott Puskás István, akitől a tájékoztatót követően a program előzményéről érdeklődtünk. – Debrecenben az Írórezidencia-programok indításának gondolata 2017-ig, Debrecen kulturális koncepciójának megalkotásáig, illetve az Európa Kulturális Fővárosa pályázatig nyúlik vissza. A folyamatot a pandémia megakasztotta, de mostanra eljutottunk a megvalósításig. Ennek konkrét előzménye egy pécsi, az akkori európai kulturális főváros programhoz kapcsolódó, idővel országossá vált Rezidencia program volt, aminek a kezelője a Petőfi Kulturális Ügynökség. Ebbe a hálózatba csatlakozik most be Debrecen.

Fotó: Molnár Péter

Puskás István hangsúlyozta: a program nagyban segíti Debrecen megismerését a nagyvilágban, és ehhez az irodalom remek eszköz. A város szellemi és kulturális életének is jót tesz, ha ide más városokból, országokból érkeznek írók, költők, drámaírók, akik beszélgetnek és együttműködnek a helyiekkel. Az is jó dolog, ha az irodalmon keresztül alkalom kínálkozik arra, hogy egy külső nézőpontból tekintsünk magunkra.

Ezt a gondolatot folytatta Pál Dániel Levente, aki az irodalmi alkotások születése szempontjából kiemelten fontosnak nevezte az itt élőkkel történő beszélgetést, a város múltjának, jelenének helyben való megismerését. Elmondta, érkeznek majd nem magyar anyanyelvűek is, akik egészen más szemel látják majd a világot. – Az Írórezidencia-programra alkotóinak le kell írniuk, hogy mit szeretnének itt csinálni, naplót kell vezetniük – folytatta az irodalomszakmai igazgató, aki a Napló kérdésére elmondta, hogy 8-10 rezidenciát indítanak, egyszerre akár többféle műfajban is, és Debrecenen kívül Pannonhalmán, Pécsen és Vácrátóton lesznek alkotók.

Gemza Péter a program színházi oldalát emelte ki. – Célunk, hogy mindkettőnket tápláló közeget teremtsünk a városban. Egy szerző jelenléte a társulat számára is inspiráló – mondta, majd megnevezte az első érkező írót. Turbuly Lilla egy háromgenerációs családregényéhez gyűjt inspirációt Debrecenben.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában