„Próbaterem” költözhet a középiskolába

2021.06.07. 15:37

Új mérföldkőhöz ért a debreceni fiatal zenészek támogatása

Zenedobozra, vagyis hangtechnikával felszerelt közösségi konténerre pályázhatnak a fiatalok.

Fotó: Molnár Péter

A Rocksuli támogatásával kezdődött, tehetséggondozó programmal és az első hazai Hangfoglaló Ponttal folytatódott, most új mérföldkőhöz ért a debreceni fiatal zenészek támogatása.

Puskás István | Fotó: Molnár Péter

A Zenedoboz elnevezésű kezdeményezésről hétfőn Puskás István alpolgármester tartott sajtótájékoztatót a Városháza udvarán. – Ennek a projektnek az előzőekhez hasonlón az a célja, hogy a város támogassa azokat az önszerveződő közösségeket, akik a zene területén szeretnének közösen dolgozni és fejlődni. Ezek a programok részben annak is köszönthetőek, hogy a DEMKI, a Rocksuli, a Campus Kht., a Debreceni Egyetem Könnyzenei Intézete és a Zenede révén rendszeresen találkozunk a könnyűzene debreceni szereplőivel – fogalmazott Puskás István.

A Zenedoboz gyökerei az Európa Kulturális Főváros előkészítéséig nyúlnak vissza, ekkor fogant ugyanis egy olyan tehetséggondozó program ötlete, mely lehetőséget ad az iskoláknak, hogy közösségi tereket hozzanak létre. – Ezt fűztük át a zene területére, így jött létre a Zenedoboz-projekt – jegyezte meg a politikus.

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a Visit Debrecen-programból már jól ismert konténert az októbertől áprilisig annak az iskolának a rendelkezésére bocsátjuk, mely ezt a teret a könnyűzenei képzés területén szeretné használni. A cél, hogy az iskola területén legyen egy olyan pont, ahol zenével lehet szervezetten, intenzíven foglalkozni. Vélhetően több intézményt és iskolai közösséget érdekel majd a lehetőség, pályázatot is hirdet az önkormányzat.

Puskás István elmondta, hogy a Könnyűzenei Egyeztető Fórum segít többek között a mentorálásban, a hangszerek biztosításában és megismerésében, a koncertszervezés elsajátításában.

– Arra hívjuk a debreceni középiskolásokat, hogy gondolkodjanak, szervezkedjenek, készítsenek egy jó projektet, konzultáljanak az iskoláikkal és szeptember 20-ig küldjék be pályázataikat – hívta fel a figyelmet végül az alpolgármester.

Fotó: Molnár Péter

Ki miben tud, abban segít

Balogh Miklós Péter | Fotó: Molnár Péter

A DEMKI számára minden szempontból fontos, hogy fiatalokkal foglalkozzanak, ebben a programban a szakmai mentorálást biztosítanak. – Olyan iránymutatást nyújtunk majd, mely az amatőr vagy akár a profi zenéléshez is komoly segítséget jelent majd – összegzett Mátrai-Nagy Andrea.

– Erősítést, hangosítást és hangszereket biztosítunk a zenedobozba, mely egész tanévben biztosítja meg a technikai hátteret a fiatalok közös zenéléséhez. Sok olyan diákra is számítunk, akik még sosem volt hangszer a kezükben, és azt is megmutatjuk majd, hogy hogyan kell együtt zenélni – mondta végül a Naplónak Balogh Miklós Péter, a Rocksuli igazgatója.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában