A nemzeti összetartozás napja

2021.06.04. 21:14

Elsőként Hajdúböszörményben látható a Trianon vándorkiállítás

Hat városba jut majd el a Szenvedő Szerkezet, Hétköznapi Trianon vándorkiállítás.

A tárlat éppen a trianoni békediktátum aláírásának évfordulóján, a nemzeti összetartozás napján nyílt meg.

– Hajdúböszörmény számára nagy öröm, hogy a kiállítást elsőként fogadhatja – mondta Kiss Attila polgármester az ünnepélyes megnyitón –, hiszen évtizedek óta baráti kapcsolatot ápol a település a határon túli magyarokkal, három testvérvárosával: Nagyszalontával, Gyergyóalfaluval és Beregszásszal.

Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere | Fotó: Horváth Tamás

A megnyitón jelen lévő Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kiemelte: minden nemzetnek megvannak a maga sorsfordítói. Trianon csapás volt Magyarországra, de a szűkebb és tágabb régióra is. Hozzátette, történészként büszke arra, hogy Hajdúböszörményben látható először a vándorkiállítás, hiszen az itt élők, az elődök, a hajdúk a magyar szabadságot és a magyarság zászlaját többször is a magasba emeletk. Emellett itt mutatta be elsőként azt a tudományos kötetet, mely egy 2019-ben megtartott tudományos konferencia anyagát tartalmazza.

Tiba István országgyűlési képviselő is beszédet mondott | Fotó: Horváth Tamás

– Trianon fájdalma örökre beívódott a magyarság történetébe – fogalmazta meg Tiba István országgyűlési képviselő. – Egy felelősség is az ország számára, a nemzeti identitás megőrzésének felelőssége. Fontos misszió, máig érvényes üzenet az összetartozás gondolata és érvényesítése.

Fotó: Horváth Tamás

A megnyitó után a résztvevők koszorút helyzetek el a Bocskai téren, a Trianon emléktáblánál, majd virágokat a testvérvárosi sétányon. A kiállítás a Hajdúböszörmény főterén felállított térben június 10-ig látogatható naponta 10-21 óra között.

Szarvas-Szabó Kata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában