Trianon

2021.06.04. 21:38

Egykori kétségek, mai emlékek

Földestől alig öt kilométernyire állomásozott a román hadsereg 1920-ban.

Fotó: Péter Imre

Hónapokig élt a falu lakossága abban a bizonytalanságban, hogy a végleges román határt a trianoni békediktátum miatt Földes közelében jelölik ki. A szomszédos Sáp vasútállomása pedig az utolsó magyar vasútállomássá válik. A román csapatok 1919 májusában megszállták a Tiszántúlt. A közelmúltban elhunyt neves Trianon-kutató, dr. Lőkkös János könyveiből tudjuk: utolsó katonai védvonaluk – szerették volna, ha az végleges határ lenne – Földes és Berettyóújfalu között levő Andaháza, a mai Keleti-főcsatorna térsége, délre a Berettyó folyó lesz. Ez a „határ” keletebbre volt az ígértnél, és nyugatabbra a trianoninál, a román seregek hónapokig abban reménykedtek, hogy itt maradhatnak.

Emlékeztek a szomorú évfordulóra

Június negyedikén délelőtt az Árpád moziban és a Trianon emlékműnél a Karácsony Sándor Közösségi Ház, a Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti iskola tanulói, a Kállay László Óvoda kisóvodásai, az önkormányzat és a nagyközség civil szervezetei közös emlékünnepségen idézték fel a máig fájdalmas trianoni döntés következményeit. A nemzeti összetartozás napja alkalmából köszöntőjében Jeneiné dr. Egri Izabella polgármester megfogalmazta: a trianoni veszteség a nemzetnek, az országnak, de az egyes embereknek is óriási volt. Mára az elcsatolt részek államhatárok feletti összetartozása valósággá vált. Szent koronánk valamennyi magyar összetartozásának örök szimbóluma maradt.

Péter Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában