különös élmény

2021.06.21. 11:15

Az éterben tartották meg a cserediákprogramot, nyíracsádi diákok is részt vettek rajta

Néptáncalaplépéseket tanított a külföldi partneriskolák diákjainak két nyíracsádi diák.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

A nyírségi település általános iskolája évek óta részt vesz a nyelvoktatást segítő, továbbá az Európai Unió népeinek kultúráját, országainak nevezetességét megismertető Erasmus+-programban. A sok­éves hagyományhoz híven 2020-ban újraindult a nemzetközi kapcsolatokat ápoló Erasmus+-program a nyíracsádi általános iskolában. A 2020–2022 közötti Erasmus+-projekt a hagyományok, a kulturális értékek megőrzésének és a legújabb informatikai tudás hasznosításának témáját öleli fel. A program indításakor még álmodni sem mertek a szervező-résztvevő országok arról, hogy mennyire emlékezetes lesz ez a három év, és mennyire válik aktuálissá a téma informatikai része. Az­óta már mindenki tudja, hogy a világméreteket öltő vírusjárvány szinte minden hazai és nemzetközi programot jócskán megtizedelt, átírt. Nem volt ez másként az Erasmussal sem. 2020 februárjában még Portugáliában volt egy találkozó, de a tavaszi, magyarországi partnertalálkozót már ellehetetlenítette a koronavírus-járvány. A partneriskolák tanárai a világháló segítségével tartották a kapcsolatot, de a diákok kiutazásáról szó sem lehetett.

Széll Nóra (balról) és Krekk Petra nagyon élvezték a virtuális kapcsolattartást | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Online partnertalálkozó

Idén májusban a járványhelyzet javulása visszaengedte a diákokat az iskolába, így a soron következő észt iskola megszervezte a találkozót, persze még csak online formában. A tanév végén egy héten át tartottak a programok, ahol a gyerekek és a tanárok is a világháló segítségével vették fel a kapcsolatot. A tanárok saját országuk természeti, nemzeti, kulturális kincseiről tartottak prezentációt, Magyarországot Demeter Ágnes tanárnő mutatta be. A hét folyamán a gyerekek ellátogathattak az Észt Nemzeti Múzeumba, a spanyol diákok az elsősegélynyújtás alapjairól tartottak bemutatót, a cseh diákok környezetvédelmi online world cafét rendeztek, a nyíracsádi iskolából pedig Kerti Benedek és Csontos Fanni néptáncalaplépéseket tanított a partneriskolák diákjainak. Koleszár Tímea tanárnő véleménye szerint az online tér leszűkítette ugyan a lehetőségeket, de mégis nagyon élvezetes és emlékezetes találkozót sikerült végigjárni. A projekt magyarországi koordinátora ezúttal is Illés Gabriella tanárnő volt.

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában