új tárlat, páratlan koncepcióval

2021.05.31. 16:40

„Szenvedő szerkezet”: Trianon-kiállítás nyílik a hajdúböszörményi főtéren

Fotó: Horváth Tamás

A Magyar Nemzeti Múzeum „Szenvedő szerkezet” nevet viselő utazókiállítása a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóján, június 4-én 11 órakor nyílik meg Hajdúböszörményben. Az anyag tárlatvezetéssel június 10-ig lesz ingyenesen látogatható a város főterén. A kiállítás egy egyedi, 19 méter átmérőjű, 300 m²-es, 9 méter magas, hőmérsékletében temperált, félgömb alakú sátorban épül fel, melynek belső kialakítása, kreatív koncepciója teljes egészében páratlan – ismertette Kiss Attila polgármester.

Fotó: Horváth Tamás

Hozzátette, elsőként Hajdúböszörménybe érkezett az anyag, a Hétköznapi Trianon vándorkiállítás állomásai várhatóan az alábbiak szerint alakulnak; Székesfehérvárra, Sopronba, Makóra, Kaposvárra, Szolnokra viszik tovább. Kiss Attila arról is beszélt, Hajdúböszörmény városának élő kapcsolata van az Erdélyben, a Felvidéken és a Kárpát-alján élő magyarsággal, ezért tudják, milyen érzés az anyaországtól elszigetelten élni. Sőrés István alpolgármester hozzátette: együttéreznek a határon túl élő magyarokkal, azon vannak, hogy a magyarság lélekben egységes legyen és maradjon. Ennek jegyében a vándorkiállítás megnyitása után, június 4-én, pénteken az emlékezés koszorúit is elhelyezik a városi emlékhelyen, a Trianoni emléktáblánál.

Szarvas-Szabó Kata

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában