szép eredmények

2021.05.09. 12:04

Megyei népművészeket is elismertek egy országos alkotói pályázaton

Három évvel a Kéz-Mű-Remek műcsarnokbeli kiállítás után április végén online tárlatmegnyitóra kaptak meghívást a népművészek, alkotók és a befogadók.

Kovács Zoltán díjnyertes munkái | Fotó: Hubert Erzsébet-archív

Az országos pályázatot 17. alkalommal hirdette meg a Hagyományok Háza a Népművészeti Egyesületek Szövetsége szakmai partnerségével. – A tavaly, az ország hét régiójában megszervezett „elődöntőt” nálunk a Bihari Népművészeti Egyesület valósította meg Berettyóújfaluban. Innen a zsűri döntése alapján a legsikeresebb alkotások jutottak fel Budapestre, majd egy újabb szakmai szűrőn átjutva kerültek a pályamunkák a kiállítóterem falaira – tájékoztatta a Naplót Hubert Erzsébet, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület elnöke.

Mint megtudtuk, összesen 2192 alkotást mutattak be több száz négyzetméteren, s megyénket is számos alkotó képviselte. A hagyomány, a tehetség és a mesterségbeli tudás határozta meg a pályamunkák értékelési szempontjait. Megyénk népművészei számos szép eredményt hoztak haza a megmérettetésről.

Első díjjal, vagyis Arany oklevéllel díjazták hímzés kategóriában Göncziné Tóth Aranka, fa és hangszer kategóriában Nagy Sándor, bőrművesmesterségek között Hutkai László, fémművesek között Sánta Gyula, szaru-csont kategóriában pedig Kovács Zoltán művészeket.

Kovács Zoltán díjnyertes munkái | Fotó: Hubert Erzsébet-archív

DKE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában