kiállítás

2021.05.07. 18:58

Két város legjobb fotósainak képeiből nyílt tárlat

Az, hogy Nagyváraddal közös kiállításunk az első a karanténidőszak után, több mint jelképes.

Fotó: Molnár Péter

Eképpen fogalmazott Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere a Bihar és Hajdú-Bihar megye sajtó-fotóriporterei múlt évi legjobb képeiből összeállított kiállítás megnyitóján az ezzel az eseménnyel megnyíló Partium Házban pénteken délután. Debrecen és Nagyvárad 15 fotóriportere 150 alkotása közül 72-őt választottak ki a Nagyváradon februárban megnyílt tárlatra. Debrecenben 47 képet láthat a közönség, amely egyben verseny is volt a két megye fotósai között. A verseny nagydíját Kiss Annamarie, a Napló fotóriportere nyerte, míg a lap fiatal fotóriportere, Kovács Péter a debreceni eseményen vehette át a sikeres szerepléséért az emlékplakettet.

Harmincéves kapcsolat

– Ennek a kiállításnak a megnyitója fontos eseménye a két városnak. Hosszú idő után most tartunk először kulturális megnyitót – mondta Puskás István, aki elmondta, hogy a kultúra különböző vizuális ágaiban jobbnál jobb alkotások, kiállítások készültek a karantén ideje alatt, amelyeket közterületeken, kirakatokban lehetett megtekinteni. Puskás István reményét fejezte ki, hogy ezek a lehetőségek megmaradnak a következőkben is.

– Újra abban a közegben vagyunk, ami mindig fontos esemény egy város kulturális életében, amikor végre közösségként is együtt tudunk lenni. Ez a kiállítás pedig azt a kapcsolatrendszert, Váradnak és Debrecennek azt a pozícióját mutatja meg, ami a város határain túlmutatva segíti a régió kultúráját, a közösségeket. Ebben a partneri kapcsolatban természetesen önmaga is sokat inspirálódik, illetve kap a régió más közösségeitől. Ez a kiállítás egy európai fotófesztivál részeként valósul meg. Ezzel megéljük azt, hogy a mi városunk, a mi régiónk egy nagyobb család része, az európai kultúrának tagja. Újabb bizonyítéka annak, hogy nem csak haszonélvezői, hanem szerves részei, sőt aktív alakítói is vagyunk az európai kultúrának.

Tóth István, a tárlatot rendező, nagyváradi székhelyű Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület vezetője köszöntőjében elmondta: már 30 éves az együttműködésük a debreceni fotóriporterekkel. A bihari fotóriporterek tárlatának gondolata néhány éve fogalmazódott meg benne, figyelembe véve a két város kapcsolatát. – A fotóriporterek rendszeresen járnak megnyitókra, de senki nem szervez nekik bemutatókat. Ez adta az ötletet, hogy ők is megmérettetésék munkáikat.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában