Hiányzik nekik a közös munka

2021.05.30. 08:47

Hosszú várakozás után végre újra próbálhatott a Konyári Pávakör

Hamarosan ismét felpezs­dül az egyesület kulturális élete.

Fotó: Pávakör-archív

– A településen 1972 őszén alakult meg a Pávakör, emlékszem, akkor Kállai János tanár úr vezette. Azóta folyamatosan működik az egyesület, csak a vezetői cserélődtek – idézte fel Pallás Imréné Koncz Irén, a Konyári Pávakör vezetője. Mint mondta, ő nem volt tagja kezdetektől az egyesületnek, a fia viszont igen, rajta keresztül került közelebbi kapcsolatba a csoporttal. – A fiamnak volt egy balesete, és hogy ne maradjon le, amíg lábadozik, én jártam a körhöz, vittem a magnót, és elhoztam neki az anyagokat. Nos, aztán úgy alakult, hogy ott maradtam. Én lettem az egyesület titkára, később pedig elnökké választottak – osztotta meg lapunkkal Pallás Imréné Koncz Irén. Hozzátette, a Pávakör 1995-ben vált civil szervezetté, 2007 óta pedig közhasznú egyesületként működnek.

– Jelenleg 24-en vagyunk. Egyértelműen az idősebb korosztály van többségben, de akadnak köztünk fiatalok is, akik a szüleik révén kerültek kapcsolatba velünk, ők azonban az iskolaidőszakban nem tudnak rendszeresen járni a próbákra, mert mindig este gyakorlunk – tájékoztatott az egyesület vezetője. Mint említette,

hetente egy alkalommal ülnek össze, az elmúlt másfél év azonban jelentősen megnehezítette a dolgukat, hiszen a vírus miatt alig találkoztak a tagok. Idén először május 14-én tartottak próbát.

– Mindenki nagyon várta már ezt az alkalmat, hiszen jólesik az embereknek újra közösségben lenni, beszélgetni, énekelni – vélekedett Pallás Imréné Koncz Irén. Kiemelte, az egyesület művészeti vezetője Juhász Erika, Konyár község díszpolgára, népzenetanár, népdalénekes. – Juhász Erika tanítja be nekünk az énekeket. Évekkel ezelőtt ideiglenesen jött a csoporthoz, és azóta is kijár hozzánk a faluba, a társaság örömére – tette hozzá.

Az egyesület elnöke leszögezte, ha véget ér a pandémia, szeretnének visszatérni a megszokott menetrendjükhöz. – Sok szép eredményt értünk már el: 2010-ben Prima díjat kaptunk a magyar kultúra napja alkalmából. Kétévente járunk országos minősítésre, és egymás után többször elnyertünk már az Arany Páva nagydíjat és az Arany Páva díjat is – sorolta. Arra is kitért, 2019-ben egy CD-lemezt is kiadtak, Kiskonyári Sugártorony címmel, amelyen a Pávakör kedvenc dalai hangzanak el.

Több mint hobbi

Mint kiderült, a Pávakör egy nem mindennapi társaság, a csoport ugyanis szerves része a falu kulturális életének. – Bármilyen rendezvény van a településen, a mi egyesületünk mindig jelen van, mindenhol. Igyekszünk emelni, színesíteni a programok színvonalát. Ilyenkor nem csak nézőként látogatunk el a helyszínre, mindig közreműködünk: eléneklünk egy-két alkalomhoz illő dalt – taglalta Pallás Imréné Koncz Irén. – Említettem, hogy már sok éve közhasznú egyesület vagyunk. Ezért a konyári Csibe Táborban például mi állítottuk össze a napi menüsort, és megfőztük az ételeket a táborozóknak és a felnőtteknek. Tavaly színházi alkotótábor is volt a faluban, ahol a szervezők kérésére előadtuk a Tóték című színdarabot, amelyet Örkény István kisregénye alapján tanultunk be, sok éve. Sőt, a fellépés mellett az alkotótáborban is az egyesület tagjai főztek, így sok időt töltöttünk a gyerekekkel – részletezte. A társulat vezetője bezárólag hangsúlyozta, mindig nagyon élvezik a közös munkát és a programokat, így már alig várják, hogy újrainduljon az élet a faluban.

Berecz Dorina

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában