új tárlat nyílt Debrecenben

2021.05.20. 15:55

Ha a szín az érzelem, a vonal a gondolat

Torok Sándor emlékkiállításával nyitott a DAB Székház.

Fotó: Kiss Annamarie

Kettős jubileum hívta életre a Vajdaságból származó, de önmagát debreceninek is valló festőművész tárlatát. Torok Sándor nyolcvanöt éve született, tizenöt évvel ezelőtt hunyt el; ebből az alkalomból nyílt emlékkiállítása szerdán a DAB Székházban.

A gyűjteményt a festő özvegye, Láng Eszter festőművész – a kiállítás kurátora- – válogatta, a tárlat nyitóünnepén prof. dr. Rácz István mondott köszöntőt, amelyben kiemelte: Torok méltán volt elismert és népszerű képzőművésze Debrecennek. – Absztrakt festőként szokták emlegetni, de ez a fogalom csak annyira vonatkozik rá, mint bármely más festőre. Egy interjúban azt mondta:

„Engem nem a látvány érdekel a festészetben, hanem a mögötte rejlő lényeg.”

Ez rendkívül termékeny paradoxonként volt jelen Torok munkásságában, amelyben nem az volt a fontos, amit látunk, hanem amit a képen keresztül összekapcsol a szemlélő és a világ között. A színek az érzelmeket, a vonalak a gondolatokat jelezték – méltatta a kiállítót Rácz István. Rávilágított, a kiállított festmények sugallta tükröződésre is, a képek ugyanis azt mutatják, hogy maga a festő hogyan jött létre, hogyan alakult ki, kiemelte a Műszaki agresszió című képsorozatot.

Fotó: Szakál Adrienn

Évtizedek lenyomata

A kiállítást prof. dr. Szekanecz Zoltán, Torok egykori barátja nyitotta meg, és először a Vajdaságban született festő kettős jubileumáról tett említést, majd életútját összegezte; szó volt a tanulmányairól a Belgrádi Egyetemen, valamint az Újvidéki Főiskola képzőművészet szakáról. Mint elhangzott, a kiállító sok művésztelep alapítója és vezetője volt,

munkásságát csaknem harminc jelentős hazai és külföldi szakmai díjjal ismerték el, eddig legalább nyolcvan egyéni tárlata volt.

– Torok Sándor nem csak jelen volt a vajdasági festőművészet 60-as évekbeli megújulásának idején. Ő is tevékenyen befolyásolta azoknak a korszerű szakmai törekvéseknek a kibontakozását, melyek nyomán többek között radikálisan átértékelődött a síkvidéki tájfestészet fogalmi rendszere – fejtette ki Szekanecz Zoltán.

Fotó: Kiss Annamarie

A megnyitón Papp Sándor gitárművész játékával valódi emelte ünneppé a keserédes jubileumot.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában