egyedülálló kiállítás

2021.05.29. 10:00

Csaknem háromszáz babaszempár tekinthet ránk

Soha nem látott tárlat tekinthető meg három hétig a szoboszlói művelődési központban.

Fotó: Tibai Irma

Az alkotó, Zombori Gizella mindegyik babája olyan, mint az ember, nincs közöttük két egyforma. Zella kreatív babakiállítása a gyermeknapi hétvégétől kezdődően hét határra szóló élményt rejteget kicsiknek és nagyoknak.

Dísz- vagy játékbabák, kisebbek vagy akár méteresek. Megelevenednek. Mosolyognak, morcoskodnak, vállat vonnak, ücsörögnek, bóbiskolnak, álmodoznak… Öltözékük páratlan, mint ők maguk. Ahogyan megálmodta, megalkotta őket a Hajdúszoboszlón, sőt a határokon túl úgyszintén ismert készítőjük. Otthonában mesélte el a nagybetűs történetet, miközben kiállításra utazásuk előtt bemutatta eláradó szeretettel baba-gyermekeit.

Fotó: Tibai Irma

Zombori Gizella a 34 éves Krisztián és a 22 éves Szimóna édesanyja. Julcsikának és Levinek, valamint Hunornak boldog nagyija. Délvidéki magyar, 28. éve élnek Hajdúszoboszlón férjével, Attilával. 1980 végén egy szilveszteri buliban meglátták és megszerették egymást. Négy év múlva eljegyzés, 1986-ban az esküvő következett. Azóta élnek harmóniában. Dolgozik, egy ruházati üzletben. Ahogy ideje engedi, délután, nemegyszer késő éjjelig pedig babákat alkot.

Gizusnak, Gizikének – ahogyan sokan szólítják – kislány korától fogva megmutatkozott rendkívüli kreativitásérzéke. – Amióta az eszemet tudom, mindig késztetést éreztem az alakításra, alkotásra. Ha kaptam egy babát, muszáj volt újrakreálnom, akkor éreztem a sajátomnak, s nem tucatbabának. Ha valakinek levelet küldtem, magam készítettem a borítékot is. Amikor férjhez mentem, a lakásdekoráció is öröm volt számomra. Azóta is magam készítem, renoválom, amit csak tudok, ebben gyakran segítségem ezermester párom.

Fotó: Tibai Irma

Ritka szépérzékkel és alkotói készséggel megáldott emberként ismerem régóta. Mikor és hogyan kezdett babákat megalkotni?

Hetedik éve készítem őket. Az internet világában nem feltétlenül kell tanfolyamra járni ahhoz, hogy elsajátítsunk és alkalmazzunk a tevékenységünkben ismereteket. Ha itthon vagyok, és valaki benéz az ablakon, azt gondolhatja, ez az asszony nagyon ráér, mert állandóan tévézik. Holott mit teszek ilyenkor? Tanulok. Először a nappaliban rendezkedtem be a varráshoz, de ha abba kellett hagynom a munkát, s elpakolni, másnap már nem volt olyan élmény a folytatás. Nem nyugszom, ha nem látom mielőbb a kész csodát. A családom hozzászokott, elfogadták, természetes nekik, hogy alkotok, elsősorban babákat.

Fotó: Tibai Irma

Megismerkedhettem csaknem 300 gyönyörűséggel. Nincs két egyforma, nemhogy öltözékre, arcra sem. Hogyan születnek meg a gondolataiban a babakarakterek?

Érdekesen. Pont fordítva, mint az egyszerű asszonynál, én a gombhoz a kabátot készítő típus vagyok. Tehát ha például kapok egy nagyon szép fonalat, akkor ahhoz készítek babát. Ahhoz igazítom a frizuráját, az arcát, s összhangban kell lenni a ruhájával. Eleinte a testet formáztam meg először, de most már felülről jön az ihlet. Láthatta: ahány baba, annyi karakter. Nincs sablonom. Kétféle 3D arctípust alkalmazok, az egyiknél csak íves a száj, a harmadik típusú a textilfestékkel kialakított arcocska.

Fotó: Tibai Irma

Elképesztő a babák öltözéke, a kelléktár. Honnan ez az anyaggazdagság?

Két méterárubolt van a városban, onnan gazdálkodom. Néha beszabadulok Debrecenbe. Nevetni fog: találomra veszem a mennyiséget. Kapni is szoktam ismerőseimtől, a nem bolyhos, nem agyonmosott textil mind felhasználható. Imádom a csipkét, minden mennyiségben, a madeirát, amihez nehéz hozzájutni. Nagyon szeretem az öltözékekhez az anyagokat illeszteni, stílusában, illetve egyiket a másikkal hangsúlyozni. A fonalak között kedvencem a buklé, a vastag szálúak, ha szétszedem, göndörödik a baba haja. A haj meghatározza az öltözéket, harmonizálniuk kell. S persze figyelni kell a fej és a test arányosságára, de ez már gyakorlat kérdése.

Fotó: Tibai Irma

Miért lettek Zella babák?

Nem szoktam nevet adni nekik. Egyszer a reklámbabámat felraktam az oldalamra, s egy tanárnő, Enikő odaírta: Zella, a nevemből származtatta. Innen a Zella kreatív elnevezés.

Most már felnőtt fia egykori gyerekszobája a varrószobája. Mennyi idő egy babát megvarrni?

Egy 60 cm-es álló díszbaba 3D fejjel, póthajjal, gazdag ruházattal körülbelül 6-7 óra alatt kész. A kisebbektől az egyméteresig varrtam már. Külföldön is laknak Zellák, Németországban, Svájcban, Ausztriában, Kanadában egy külföldi gyűjtőnél kettő. A szívemnek legeslegkedvesebbeket persze soha nem adnám oda senkinek.

Tibai Irma

Az említett kiállítás május 28-án nyílt meg a hajdúszoboszlói Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében, s június 18-ig látható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában