kiállítás

2021.05.13. 21:40

„Csak az nem öregszik, aki még nem született meg”

Ezt is idézte Szekeres Gyula etnográfus, a Hajdúsági Múzeum igazgatója az új állandó kiállításukat bemutató sajtótájékoztatón Hajdúböszörményben.

Fotó: Horváth Tamás-archív

Hosszú idő után végre újra látogatható az intézmény, ahol az élet három szüksége mutatkozik be. Születés, házasság, halálozás egysége műtárgyakon keresztül nyitja ki a szokásokat, a hagyományok világát az érdeklődők előtt. A kiállítás megszületésének célja és oka is éppen ennek a hármasságnak a megfejtése és megfeleltetése volt – mondta el Szekeres Gyula. A hajdani nagyhajdú városok – Böszörmény, Szoboszló, Nánás, Dorog, Hadház és Vámospércs települések –, e fenti hármasságban megélt és gyakorolt szokásait kívánta összefoglalni, és egy olyan rendszerbe ágyazva bemutatni, amelyben nem csak a hasonlóságokra kívántak rámutatni, hanem azokra a különbözőségekre is, amelyekkel együtt mondhatjuk csak ki teljes bizonyossággal, hogy íme ezek a hajdúvárosok lakóinak a születéshez, a házassághoz és a halálhoz fűződő szokásai – tette hozzá.

Fotó: Horváth Tamás-archív

Kísérte a vőlegényt

A kiállítás anyagán keresztül kiderül például: – A hajdúvárosokban, szokásban volt az is, hogy a legény, miután a kommendáló asszony tolmácsolása révén engedélyt kapott a lányos háztól, hogy tiszteletét tegye a lánykérőbe, akkor nem magányosan, egyedül tette azt, hanem valamelyik barátját maga mellé véve próbált szerencsét a lány megkérésére.

Azon kérőtársakat nevezték kutyaütőknek, akik nemcsak a leendő vőlegény mellett jelenhettek meg, de a násznagy mellett is, ha éppen ő volt kijelölve kérőként. A kutyaütő feladata nemcsak a kérő kísérése volt, hanem, ahogy azt a neve is mutatja, egyrészről a kutyák távol tartása. Másrészről pedig nagy valószínűség szerint inkább ez volt a fő ok, hogy barátját megvédje az esetleges atrocitásoktól.

Ehhez hasonló szokásokat elevenít fel a tárlat, bemutatva azzal a tárgyi világgal, amely a születés, házasság, halálozás köré szövődött.

Szavas-Szabó Kata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában