kiállítás

2021.05.13. 21:40

„Csak az nem öregszik, aki még nem született meg”

Ezt is idézte Szekeres Gyula etnográfus, a Hajdúsági Múzeum igazgatója az új állandó kiállításukat bemutató sajtótájékoztatón Hajdúböszörményben.

Hosszú idő után végre újra látogatható az intézmény, ahol az élet három szüksége mutatkozik be. Születés, házasság, halálozás egysége műtárgyakon keresztül nyitja ki a szokásokat, a hagyományok világát az érdeklődők előtt. A kiállítás megszületésének célja és oka is éppen ennek a hármasságnak a megfejtése és megfeleltetése volt – mondta el Szekeres Gyula. A hajdani nagyhajdú városok – Böszörmény, Szoboszló, Nánás, Dorog, Hadház és Vámospércs települések –, e fenti hármasságban megélt és gyakorolt szokásait kívánta összefoglalni, és egy olyan rendszerbe ágyazva bemutatni, amelyben nem csak a hasonlóságokra kívántak rámutatni, hanem azokra a különbözőségekre is, amelyekkel együtt mondhatjuk csak ki teljes bizonyossággal, hogy íme ezek a hajdúvárosok lakóinak a születéshez, a házassághoz és a halálhoz fűződő szokásai – tette hozzá.

Fotó: Horváth Tamás-archív

Kísérte a vőlegényt

A kiállítás anyagán keresztül kiderül például: – A hajdúvárosokban, szokásban volt az is, hogy a legény, miután a kommendáló asszony tolmácsolása révén engedélyt kapott a lányos háztól, hogy tiszteletét tegye a lánykérőbe, akkor nem magányosan, egyedül tette azt, hanem valamelyik barátját maga mellé véve próbált szerencsét a lány megkérésére.

Azon kérőtársakat nevezték kutyaütőknek, akik nemcsak a leendő vőlegény mellett jelenhettek meg, de a násznagy mellett is, ha éppen ő volt kijelölve kérőként. A kutyaütő feladata nemcsak a kérő kísérése volt, hanem, ahogy azt a neve is mutatja, egyrészről a kutyák távol tartása. Másrészről pedig nagy valószínűség szerint inkább ez volt a fő ok, hogy barátját megvédje az esetleges atrocitásoktól.

Ehhez hasonló szokásokat elevenít fel a tárlat, bemutatva azzal a tárgyi világgal, amely a születés, házasság, halálozás köré szövődött.

Szavas-Szabó Kata

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában