készülnek a nyitásra

2021.04.18. 14:26

Új programsorozatot is terveznek a Dériben

A pünkösdhöz közeli nyitásra készül, és a Múzeumok éjszakáját is szervezi a Déri Múzeum.

20200326 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló A Déri térnek az átépítése a járványhelyzet ellenére is zajlott.

Fotó: Matey István

A város napjára készült Határ-sorsok című időszaki kiállítással jelentkezett legutóbb a Déri Múzeum, de dr. Angi János igazgató több érdekességről is beszámolt nemrég a Naplónak.

Mint megtudtuk, a zárt kapuk mögött ebben az időszakban is 22 különböző szakma művelői dolgoznak, akik a gyűjteményfeldolgozást, az adatrögzítést, a tisztasági festést, az állandó kiállítások rendben tartását és az online felületek feltöltését végzik.

Új honlappal és tartalmakkal

Angi János elmondta, hogy a közösségi oldalakon az elmúlt időszakban sok új ismeret, tartalom jelent meg, ezáltal erősítve a mindennapos kapcsolatot látogatóinkkal, ezt a célt szolgálja a nemrég megújult honlap is.

– A múzeum igyekszik minél inkább kiaknázni a gyűjtemény „online-ra fordítható” ismeret- és tárgyi anyagát, a virtuális lehetőségeket, filmes megoldásokat, online szakmai előadások és beszélgetések formájában is. YouTube-csatornánkon megtekinthetők az intézményről készült korábbi filmek is, amelyek eddig csak egy-egy rendezvényen voltak láthatók – fejtette ki a szakember.

Az igazgató azt tapasztalja, hogy mindezt örömmel vették a múzeumbarátok, de a látogatók körében népszerűek voltak a Tárgymesék, amelyek a múzeum gazdag gyűjteményéből érdekes tárgyakat mutatnak be sztorikkal, képekkel, valamint a Mesélő tárgyak, mely mindezt a mozgókép adta lehetőségekkel bővíti. – A hónap érme sorozatunk gazdag érmegyűjteményünkből válogat. Egyre többen élvezettel szemezgetnek a kulturális életünk nagyjairól vagy éppen jeles debreceni évfordulókról szóló beszámolókból is. A megújult honlapon elindult Múzeumi blogunk, benne a Történetek a Fotótárból, ami a debreceni vonatkozású témákat olyan fényképekkel illusztrálja, amelyeket még sosem láthatott a közönség – tudatta dr. Angi János. A múzeum virtuális kiállítással és tárlatvezetésekkel is várta-várja a látogatókat, elérhető a Trianon 100 című online tárlat, valamint a Határ-sorsok című, új időszaki kiállítás online megnyitója, amit eddig több ezren tekintettek meg.

Angi János beszélt arról is, különösen népszerűek voltak a Beporzók napjára készült filmek, illusztrációk és szakmai anyagok, valamint a Csokonai cool című rendhagyó irodalomóra a Tóth Árpád Gimnázium diákjaival.

Arról, hogy milyen programokkal készülnek a múzeum újranyitására, Angi János a következőket mondta: – Bízunk benne, hogy pünkösd körül újra megnyílnak a múzeumok a látogatók számára. Egész programsorozatot tervezünk az új időszaki kiállításunk köré – tájékoztatott Angi János. A szakember végül elmondta, hogy a kora nyár másik nagy eseményén, a Múzeumok éjszakáján is igyekeznek minél szélesebb kínálattal szolgálni a debreceni és a városon kívülről érkező látogatókat; előadások, tárlatvezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások, koncertek és más események egész sora várja majd a remélhetően szép számú közönséget.

A múzeum igazgatója beszélt arról is, hogy a pandémia hatására a múzeumpedagógia módszereiben nem, de a használt felületeket illetően megváltozott. – A múzeumpedagógusok a digitális felületekre koncentrálva hozták létre tartalmaikat különböző tudásátadó online játékok, illetve kisfilmek formájában. Az intézmény vezetősége a pozitív visszajelzések hatására e csapásvonalon haladva tervez újabb online programot is kifejleszteni. – A Tar Sándor-emlékévhez kapcsolódva a hagyaték elemeit tartalmazó honlap megújult, a program reményeink szerint a pandémiát követően is elérhető marad az online térben, akárcsak az a játékos, interaktív program amelynek „idegenvezetője”, Déri Frigyes. A múzeum névadója azt „mutatja be”, honnan származnak a gyűjtemény különleges darabjai – ismertette végül dr. Angi János.

SZD

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában