iskolától az elsöprő sikerig

2021.02.07. 14:19

„Semmiért nem kell önteltnek lennünk” – egy 2018-as beszélgetés Siklósi Örssel

A fiatalon elhunyt zenésszel egy három évvel ezelőtti debreceni koncerten készített interjút a Hajdú-bihari Napló. Ebből a szövegből idézünk most fel néhány részletet.

Fotó: Facebook / AWS

Ahogy arról portálunkon is olvashattak, február 5-én elhunyt Siklósi Örs, az AWS 29 éves énekese. A tragikus hírt közösségi oldalán jelentette be a zenekar. Közleményükben azt írták, a zenésznél júniusban diagnosztizáltak leukémiát, a rajongók és a nyilvánosság elé januárban tervezett kiállni, hogy elmesélje a történetét a betegséggel kapcsolatban.

A modernmetal-együttes a 2018 tavaszán megrendezett Eurovíziós Dalfesztiválon képviselte hazánkat a „Viszlát nyár” című dallal. Siklósi Örssel ugyanabban az évben, szeptemberben készített interjút a Hajdú-bihari Napló egy debreceni szólófellépésen, ahol az énekes egyetlen akusztikus gitárral állt színpadra. Ebből a beszélgetésből emelünk ki néhány gondolatot.

Hegedűtől a gitárig

Siklósi Örs akkor elmondta, már gyerekkorától kezdve volt benne valamilyen exhibicionista hajlam, meg akarta mutatni, hogy mit gondol, és emellett még iszonyúan hiperaktív is volt. Zenei általános iskolába járt, ahol először dobolni szeretett volna, de mivel arra nem volt lehetőség, maradt a hegedű.

- Megkérdeztem, hogy mi a legnehezebben megtanulható hangszer, mondták, ez a hegedű. Elkezdtem hegedülni, így kínkeserves három év következett a családom, a szomszédaim, és a hegedűtanárom életében, mert gyűlöltem a hegedűt, és a hangszer is gyűlölt engem. Ott világosodott meg számomra, hogy én abban tudok jó lenni, ha előadom, amiket én írtam. Soha nem leszek virtuóz, soha nem fogok jól játszani a gitáron, sem jól énekelni, soha nem fogok megfelelően játszani a hegedűn, hanem elszínészkedem azt, amit csinálok – magyarázta a zenész, aki ezután kilenc évig járt Földesi Margit színistúdiójába.

Mint mondta,

szerinte általában az a gond az emberekkel, hogy mindig arra akarnak összpontosítani, ami nem megy nekik annyira jól, s nem arra, amiben igazán tehetségesek.

- Persze, ha valamiben nem vagy túl jó, de rá tudsz erősíteni, akkor fontos, hogy gyúrjál rá. De én például soha az életemben nem fogok jól gitározni, mert tizenkét éve próbálkozok vele, és nem működik. Így akkor inkább elismerem, hogy tré vagyok – tette hozzá. Siklósi azt is elárulta: egy lovas táborban szeretett bele a rock'n'rollba, és a hegedűt rövid időn belül gitárra cserélte.

A csúcson is szerényen

Az interjúban a dalszövegeikben lévő többletjelentésről is beszélt: mindig is fontosnak tartotta például a magyar költészetet, valamint azt, hogy a szövegekben próbálja meglelni azokat a lehetőségeket, amelyeket eddig még mások nem.

Az AWS Eurovízió miatti hirtelen jött népszerűség-növekedéséről úgy vélekedett, mázlijuk volt, hogy sok éve zenélnek együtt, „noha valóban volt egy ilyen fenékberúgás, ami sokkal magasabbra emelte a zenekart.”

„A legfontosabb az, a több mint tíz esztendő azt tanította meg számunkra, hogy semmiért nem kell önteltnek lennünk”

- fűzte hozzá Siklósi Örs, aki az interjúban azt is megosztotta, hogyan élte meg azt, amikor egy koncert kellős közepén kérte meg barátnője kezét.

A teljes beszélgetés ide kattintva olvasható el.

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/bulvar-celeb/nagy-tervei-voltak-az-elhunyt-siklosi-orsnek-4979053/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában