Kultúrtipp

2021.01.08. 10:24

Mozarti csúcsok a láthatáron

Fejérvári Zoltán és a Kodály Filharmonikusok Debrecen hangversenyét Kollár Imre vezényli.

Fotó: Kodály Filharmonikusok Debrecen

Mozart talán leghíresebb zongoraversenyének lehetünk szem- és fültanúi január 12-én este, ha ellátogatunk a Kodály Filharmó­nia Debrecen honlapjára. Wolf­gang Amadeus Mozart életművében ritkább a moll hang­nem alkalmazása, ezért ilyen típusú alkotásai különös jelentőséggel bírnak. A koncerten két olyan darabot mutatnak be, melyek az e hangnemben írtak közül is hegycsúcsként emelkednek ki.

A d-moll zongoraverseny a Köchel-jegyzékben a 466. szám alatt szerepel. 1782 és 1786 között a szerzőnek nem kevesebb mint 15 zongoraversenye született, melyek iránya a legnemesebb értelemben vett „szórakoztató zenétől” a személyes, szenvedélyes hitvallásig vezet. A d-moll zongoraverseny keletkezésének ideje 1785, a darabot elkészülte után Mozart maga mutatta be Bécsben. Talán mondanunk sem kell, hogy a „szórakoztató jelleg” már nem jellemzője. A későbbiekben Beethovent épp a d-moll zongoraverseny komolysága bilincselte le, s többször elő is adta saját kadenciáival.

Szerte Európában

Az 1788-ban keletkezett „nagy” g-moll szimfónia Mozart egyik legszemélyesebb hangvételű szimfóniája. Míg a mindössze egy hónappal korábban írt Esz-dúr szimfónia az élet boldogabb, fényesebb oldalát hangsúlyozza, ebben a művében árad a „Sturm und Drang”. Gondolatilag egy sorba állítható fiatalkori „kis” g-moll szimfóniájával, későbbi kamarazeneműveivel, és a hasonló hangnemben írt zongoranégyesével, s még fokozottabban a vonósötössel. Szokás megemlíteni azt az elképzelést, hogy Beethoven, aki nagyon jól ismerte ezt a művet, az utolsó tételből nyert inspirációt a Sors-szimfónia harmadik tételéhez. Schubertre is hatással volt a g-moll szimfónia, ez az V. szimfónia menüett tételén mutatkozik meg – olvasható a Kodály Filharmonikusok honlapján.

Fejérvári Zoltán Budapesten született 1986-ban. Zenei tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte Kékesi Judit, Wagner Rita, Kemenes András és Várjon Dénes növendékeként. 2006 és 2008 között Dmitrij Baskirov és Claudio Martínez osztályába járt a madridi Zsófia Királynő Zeneakadémián. 2011-ben szerzett kitüntetéses diplomát a Zeneakadémián. Tanulmányévei alatt rendszeresen részt vett Kurtág György, Rados Ferenc, Schiff András kurzusain. Több nemzetközi verseny díjazottja: első díjat szerzett a cantui Nemzetközi Zongoraversenyen Olaszországban, második díjat a James Mottram Nemzetközi Zongoraversenyen az Egyesült Királyságban.

HBN

A borítóképen: Fejérvári Zoltán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában