gyászhír

2021.01.07. 18:14

A közösség mókamesterét is gyászolja a szakma

Réti János emberismeretére, humorérzékére sok olvasó emlékezik.

Fotó: Réti János-archív

Életének 75. évében elhunyt Réti János újságíró, a Hajdú-bihari Napló, illetve a Kelet-Magyarország korábbi munkatársa a közelmúltban. Hírlapíró munkássága – a válogatott írásait gondozó P. Szabó Gábor szavaival élve – mély emberismeretről, gazdag belső világról és kiváló humorérzékről tanúskodik.

Fotó: Réti János-archív

Réti János Újpesten született 1945. november 29-én. Mint önéletrajzából kiderül, 1964-ben az Egyesült Izzóban állt munkába, a gyárban, ahol szülei és családja több tagja is dolgozott. 1972-ben a szakszervezeti üdültetés területén helyezkedett el. Ettől kezdve lényegében a művelődés, a kultúra szervezésének valamilyen ágával foglalkozott hivatásszerűen. Később Kelet-Magyarországra költözött. 1990-től dolgozott hivatásos újságíróként: Nyíregyházán a Kelet-Magyarország, majd 1995-től Debrecenben a Hajdú-bihari Napló munkatársa volt 2007. december 1-jei nyugdíjazásáig. 2012–2017 között az Újpesti Naplóban jelentek meg az írásai.

Művei mély emberismeretről, gazdag belső világról és kiváló humorérzékről tanúskodnak – fogalmaz P. Szabó Gábor, aki néhai munkatársunk barátja gyermekkoruktól kezdve, s aki vállalta, hogy Réti János válogatott írásainak kötetbe rendezését befejezi. A gyűjtemény második részét azok a jegyzetek alkotják, amelyek hétről hétre jelentek meg a Kelet-Magyarország és a Hajdú-bihari Napló oldalain. Ezeknek az írásoknak az időszerűsége – mint P. Szabó írja – még akkor sem kopott meg, ha a múlt egy korábbi eseménye ihlette, hiszen az emberi élet dolgai korról korra alig változnak.

A debreceni olvasók a Naplóban megjelent sorai nyomán őrizhetik Réti János emlékét, egykori kollégái azonban nem feledik a munkahelyi közösségi életben tanúsított érdemeit sem. Ifjúságszeretete, a színház és a népművelés iránti vonzalma a szerkesztőségben mindenki előtt ismeretes volt, és arra is sokan emlékeznek: nem múlhatott el évzáró vállalati vacsora anélkül, hogy Réti János ne adta volna elő friss paródiáit, melyekben a kollektíva tagjai a kacagástól könnyezve ismerhettek magukra. A nyári ünnepségek mókáihoz pedig hozzátartoztak az általa istápolt gombfocimérkőzések; e szenvedélye, ahogy arra P. Szabó Gábor rávilágított, gyermekkorától kezdve élethosszig elkísérte.

Réti Jánostól január 13-án vesznek végső búcsút Budapest IV. kerületében, a Megyeri úti temetőben, 13.45-től – tudatta lapunkkal P. Szabó Gábor.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában