Forma és üzenet egysége

2020.12.12. 16:07

A női-férfi kettősségről is mesélnek a ladányi művész kerámiái

Az őskori kerámiák több szimbolikus jelentést is hordoznak.

Fotó: Bárczi Imre-archív

Bárczi Imre Zsolt több mint 15 éve készít kerámiákat, elmondása szerint találkozása ezzel a művészeti ággal a véletlennek köszönhető.

Fotó: Bárczi Imre-archív

– A családban nem foglalkozott vele senki, és nem is ismertem olyat, aki kerámiákat készített volna. Véletlenül csöppentem bele, majd benne maradtam. Ahogy elkezdtem ezzel foglalkozni, egyre inkább találkoztam olyan formákkal, motívumokkal, amelyek, úgy éreztem, hozzám szólnak, azonosulni tudok velük – mondta el a Naplónak Bárczi Imre Zsolt püspökladányi keramikus, aki alkotásaiban főként az ősi formákat és motívumokat eleveníti meg. – Az őskori formákat szeretem, amik minél egyszerűbbek, minél tisztábbak, ezekkel kapcsolatban nem érzem azt, hogy felesleges díszítések vannak. Főként a neolitikus, az őskori, a honfoglalás időszakáig készült kerámiákat kedvelem, de nemcsak a kerámiák, hanem különböző régészeti ásatásokon előkerült tárgyak is foglalkoztatnak – tette hozzá.

Fotó: Bárczi Imre-archív

A ladányi keramikus szerint az őskori kerámiák több szimbolikus jelentést hordoznak magukban, s nem csak azon van a hangsúly, hogy minél dekoratívabb legyen egy tárgy. A kortárs művészet, az avantgárd például visszanyúl ezekbe a korokba, használja a letűnt idők motívumrendszerét.

Az alkotás folyamata

Bárczi Imre Zsolt használati és lakberendezési tárgyakat is készít, az utóbbi esetében szobrokat, plasztikákat. De elkészítette többek között a Ladányi keresztet is, mely Püspökladány legmeghatározóbb régészeti kincse.

– Általában egy ötlet alapján előre megtervezem, mit szeretnék csinálni, kitalálom, milyen technikával lehet megvalósítani. Többféle agyagot használok, különböző szemcseszerkezetű és tulajdonságú agyagok vannak: a durvább agyaggal például rusztikusabb hatást lehet elérni. A szemcseszerkezettől függően másként hatnak a mázak is – részletezte a készítés folyamatát. Az agyag megformálása és mintázása után jön az égetés. – Az agyagnak ki kell száradnia, ha minden nedvesség kipárolgott belőle, utána lehet égetni. Akkor éri el a klasszikus terrakotta cserépszínt, majd rákerülnek a különböző mázak a második égetést megelőzően, ezzel érhető el a mindenki számára ismerős fényes felület – tudatta a ladányi keramikus, aki törekszik arra, hogy a jövőben más anyagokat is használjon a kerámia mellé, például fát, ásványokat és fémet.

Két ugyanolyan darab soha többé nem lesz

Fotó: Bárczi Imre-archív

A kézműves termékek megjelenését és népszerűségét a különböző várások, valamint az internet is növeli, egyre keresettebbek azok a díszek és tárgyak, melyek nem futószalagon készülnek.– Egyre nagyobb igény van a kézműves kerámiákra, bár most nehéz helyzetben vannak a kézművesek – mint sok más szakma képviselői is –, de úgy érzem, az emberek egyre jobban nyitottak a kézzel készült dolgok iránt – mondta Bárczi Imre Zsolt püspökladányi keramikus. – Nagyon szép kerámiatányérok, -díszek vannak a boltokban is, de másképpen gondol az ember egy egyedi készítésű tárgyra, mint egy gép gyártotta sorozatra, amiből több millió darab elérhető. Ha kézzel készül valami, két ugyanolyan darab soha többé nem lesz, ennek van egy hangulata – vallja. Korábban kérések alapján is formált kerámiákat, azonban úgy véli, ezek elveszik az alkotó szabadságát, ezért ezzel már felhagyott. Sokkal inkább saját ötletei, elképzelési alapján készít kerámia használati és lakberendezési tárgyakat.– A használati tárgyakat jelenleg jobban szeretik, mert ezek a mindennapjaik részei: teáznak belőle, kávét isznak. Viszont nekem kedvesebbek a lakberendezési műtárgyak: szobrok, plasztikák, azokkal jobban lehet gondolatokat közvetíteni. Az alap-szimbólumkészleteket használom főként, mindent, ami a duális világképhez kapcsolódik: nappal-éjszaka, férfi-nő. Sok olyan plasztikám van, ami a női-férfi kettősséget egyben mutatja. Attól függ, a szemlélő, hogyan nézi az adott tárgyat: a férfit is beleláthatja, de a nő is benne van – részletezte Bárczi Imre Zsolt.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában