falukönyv

2020.10.14. 08:26

Temérdek érték Földesen

Nemzeti értékké szeretnék nyilvánítani Karácsony Sándor tudományos életművét és tanári munkáját.

Fotó: Péter Imre

A nagyközségi önkormányzat helyi értéktár bizottságának megalakulásától eltelt évek eddigi értékfeltáró munkája erősítette a település lakóinak identitástudatát, hozzájárult a helyi közösségi élet fejlesztéséhez.

– A Települési Értéktár Bizottság elnevezése, székhelye, feladata, összetétele nem változott – fogalmazta meg a nagyközség képviselőtestületének legutóbbi ülésén dr. Szabó Irma, a bizottság elnöke. Éves beszámolójában elmondta, hogy a Földesen létrejött bizottság munkája jellemzője ma is a részben fennmaradt, de túlnyomó részt feledésbe merült szellemi és anyagi, természeti, közösségi érték és termék összegyűjtése, azonosítása. Ez az értékfeltáró munka egyszerre tisztelgés a település múltja előtt és elkötelezett felelősségvállalás a közös jövő fenntartható építésében.

Sokan írják a falukönyvet

A bizottság feladatai között fontossági sorrendben most is első helyen áll a Földes lakosainak, szervezeteinek tájékoztatása a helyi értékké nyilvánítás folyamatáról, meggyőzésük ennek életünkben betöltött fontos szerepéről, aktivizálásuk, ösztönzésük a javaslatok megfogalmazására. Ebben az időszakban is fontos munkát vállalt a két éve létrehozott és azóta is működtetett Értékfeltáró Munkacsoport. A hat civil szervezet, iskola, közösségi ház és szociális intézmények képviseletében közel 25 fő kezdte el a település első falukönyvének írását az elmúlt év októberében. Az Írjunk együtt falukönyvet! bizottsági felhívásra Földes minden korosztályából részt vesznek az értékeinket életre hívóknak és értékeink átörökítőinek maradandó emléket állító kiadvány anyagának összeállításában.

A helyi nemzeti értékek, valamint azokhoz kapcsolódó emlékeket, régi felvételek, visszaemlékezések, vagy éppen már azokról megjelent híradásokat tartalmazó kiadvány készítése során tíz újabb javaslat készült el, amelyeket a bizottság befogadott, és így 42-re emelkedett a nyilvántartott helyi nemzeti értékek száma. A bizottság elnöke sajnálattal állapította meg a képviselőtestület ülésén, hogy három éve húzódik Karácsony Sándor tudományos életművének és tanári munkájának nemzeti értékké nyilvánítási ügye. A Hungarikum Bizottság titkárának 2018. április 9-én keltezett levele szerint a javaslat eljutott a döntés-előkészítés folyamatáig. A Megyei Értéktár Bizottság jogosultságánál fogva eljárt a döntés sürgetésében, azonban munkájukat eddig nem kísérte eredmény: A Hungarikum Bizottság még mindig nem tárgyalt róla.

Péter Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában