szelleme örök

2020.09.09. 11:00

Térey János emlékét őrizve támad fel a könyvhét – fotókkal

Az idei könyvhetet pótló, egyszersmind új irodalmi ünnepet megalapító rendezvény helyszíne lesz a cívisváros a következő napokban.

Fotó: Fábián György

Egy tragédia, illetve egy kényszerítő körülmény nyomán nyílik új fejezet a cívisváros szellemi életében. Tragédia, hogy Térey János 50. születésnapját nem ünnepelni tudjuk, hanem már csak emlékezhetünk a jeles poétára, a cívisváros szülöttére-neveltjére. Kényszerítő körülmény, hogy az idén júniusban a pandémiás helyzet elsöpörte a könyvheti programokat. Az országos rendezvénysorozatot a közelgő napokban tervezik pótolni, igaz, a járvány terjedése miatt már csak online formában.

Az említett évfordulóhoz közeledve e két gondolat, illetve helyzet fonódott eggyé a Térey Könyvünnep megszületésében; a hagyományteremtő céllal életre hívott sorozat programjait szeptember 12. és 15. között tartják a cívisvárosban, több helyszínen.

– Bemutatják a költő emlékiratát, sétát szerveznek verseinek helyszíneit, nyomait keresve, költeményei megszólalnak majd színházi esteken is. A Dósa nádor téren pedig könyvvásár lesz: ismét találkozhatnak egymással írók, olvasók, kiadók és kereskedők – ajánlja Szirák Péter irodalomtörténész, a debreceni irodalmi nagyrendezvények kurátora az esemény elébe írt soraiban.

„Biztonságos formában, kis és szabadtéri rendezvényekkel, tulajdonképpen a Lépésről lépésre című eseménysorozatban már kipróbált módon készülünk arra, hogy beszéljünk Debrecenben a könyvkultúra fontosságáról, a cívisváros irodalmi hagyományairól, kitüntetetten Térey János örökségéről, több intézmény részvételével”

– mutatott rá Puskás István, Debrecen alpolgármestere a szerdai sajtótájékoztatón, melyet a Kétmalom utca 17., a költő szülőhelye előtt tartottak. A városvezető jelezte: amikor átvette a kulturális alpolgármesteri tisztséget, az egyik első gondolata az volt, hogy Debrecennek a könyvhöz és az irodalomhoz való viszonyáról sokat, többet beszéljünk, mint eddig, s a tavaly tragikusan fiatalon elhunyt Térey Jánosról is több szó essék helyben, s szélesebb közönség előtt tegyük ismertté, láthatóvá az ő munkásságát és a Debrecenhez való viszonyát, mint a korábbiakban. Ebből az indíttatásból kezdeményezte a Kétmalom utcán emléktábla állítását, mely szeptember 14-én, 17 órakor lesz, illetve magát a Térey Könyvünnepet a születésnap alkalmából.

Töredékben is élvezetes

– Térey János megújította a magyar irodalom nyelvét, a műfajait, a hangnemét, sok műfajban nagyszerű szövegeket írt; az ínyencek, az irodalom kedvelői tudhatják, hogy milyen intenzitásúvá formálta a szövegeit. A legnagyobb debreceniek nyomdokain járt, amikor a maradandóság városát nem a maradiság városaként, hanem az arra érdemes értékek megőrzésének a helyeként fogta föl – fejtette ki Szirák Péter. – Nagyon jól ismerte ezt a várost; ezeket az ismereteit, a városról szóló legendákat, történelmi emlékeket, az épített örökség hagyományait megőrizte és archiválta, főként ebben a nagyszerű könyvben, „A Boldogh-ház, Kétmalom utca. Egy cívis vallomásai” című kötetben, amelyet nagyrészt be tudott fejezni. Úgy tervezte, még egy évet szán rá (nyilván nem sejtvén a végzetes tragédiát), s 2020 szeptemberében megjelenik majd ez a kötet a teljes megformáltságában, de sajnos erre nem kerülhetett sor. 2019. május végén, egy csütörtöki napon mentette el a számítógépén utoljára azokat a szövegrészleteket, amelyeken nagyon intenzíven dolgozott; a következő napon Debrecenbe utazott, mert szombaton volt a 30 éves érettségi találkozójuk a Tóth Árpád Gimnáziumban, és a pénteket még arra használta, hogy a levéltárban kutatott, mert a Tóth családnak (Térey János eredeti neve Tóth János) egészen a 18. századig visszakutatta a történetét, felidézve ezáltal Debrecen jellegzetes hagyományait, a parasztpolgári életformának a részleteit. (S, mint ismeretes, Térey János a következő hétfő hajnalán meghalt – a szerző megj.) Nagyon nagy munkát fektetett ennek a könyvnek a megírásába – folytatta az irodalomtörténész –;

„sajnos, töredékben maradt a mű, de így is nagyon élvezetes, és azt hiszem, a debrecenieknek egyfajta Bibliája lesz, abban az értelemben, hogy a lokálpatrióták, vagy épp azok, akik kevéssé ismerik Debrecent, szívesen forgatják majd.”

A könyvet szeptember 14-én, hétfőn este 6 órakor mutatják be, az emléktábla-avatás utáni eseményként, Sárközy Bencével, a Jelenkor Kiadó igazgatójával a Debreceni Irodalom Házában (ahol Térey János Debrecenét idézik meg kiállítással az emlékirat egyik fejezete alapján).

A sajtótájékoztatón felhívták a figyelmet arra, hogy a szervezők kérik a járványügyi előírások betartását mindegyik programon: a szájmaszk, illetve a kihelyezett kézfertőtlenítő szer használatát, illetve beltéren és szabadtéren egyaránt a másfél méteres távolságtartást, továbbá azt: akiknek tünetei vannak, betegnek érzik magukat, ne látogassanak el a rendezvényekre.

Fél évszázados legenda

A Térey Könyvünnepen a legendás Kriterion Könyvkiadó alapításának 50. évfordulója előtt is tisztelegnek. Az eseményeket összefogó Méliusz Könyvtárban szeptember 12-én, 11 órai kezdettel köszöntik a jeles műhelyt és képviselőit, melynek jelentős szerepe volt a rendszerváltás előtt az erdélyi magyar irodalom megismertetésében. A találkozón három új, a református egyház kulturális jelenségeihez kapcsolódó kötetet is bemutatnak, emellett a Dósa nádor téri könyvvásáron a Kárpátia Könyvesház díszvendégeként is találkozhatnak az olvasók a nagy múltú műhellyel.

A sajtótájékoztatón Stanik István, a debreceni Partium Ház vezetője a Kárpátia Könyvesház projektről is szólva jelezte:

elhatározták, hogy Debrecenben minden évben megszervezik Magyarország legteljesebb külhoni könyvstandját, amely a legteljesebb választékot nyújtja a határon túli könyvtermésből. Az idén 27 kiadó csaknem 150 művét tárják az olvasók elé.

FGY

A Térey Könyvünnep részletes programfelhozatalát ön is megtekintheti a kapcsolódó Facebook-eseménynél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában