szombati kultúrdömping

2020.09.04. 10:31

Mesterségek ünnepe a belváros szívében: ezek a programok várják a debrecenieket

Az Észak-Alföld régió népművészetével ismerkedhet meg, aki szombaton ellátogat a Dósa nádor térre.

A Fitos Dezső Társulat táncelőadása a Mesterségek Ünnepén

Fotó: MTI/Mónus Márton

Mint arról beszámoltunk, a felújított Tímárház – Kézművesek Háza átadásának napján Debrecenbe kéne menni… címmel rendezik meg Debrecenben, a Dósa nádor téren a Mesterségek ünnepét. – Az Észak-Alföld értékeit felvonultató találkozó, a Debreceni Művelődési Központ, a Bihari Népművészeti Egyesület és a Cívis Hagyományőrző Népművészeti Egyesület és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége támogatásával létrehozott népművészeti nap szeptember 5-én reggel 9 kor kezdődik – ismertette Kolozsvári István, a Bihari Népművészeti Egyesület elnöke a napokban a DMK sajtótájékoztatóján. Az egyesület vezetője hangsúlyozta, már harmincnégy éve rendezik meg a jeles népművészeti napot, ám idén a járványhelyzet miatt csak néhány hét állt rendelkezésükre, hogy megszervezzék.

Dallamos, táncos programokkal

– A Mesterségek ünnepének kézművesprogramjai idén Budapestről vidékre költöztek, így Székesfehérvár, Békéscsaba, Miskolc, Mezőkövesd, Kisgyőr, Zalaegerszeg és Zsámbék mellett a régió központjaként Debrecenben is kézművesvásárral, látványműhelyekkel, mesterségbemutatókkal, kreatív népi játszóházakkal várják az érdeklődőket – fejtette ki Kolozsvári István. A napot a Bihari Góré Játszóház, illetve mesterségbemutatók nyitják, majd 11 órakor kezdődik a Hajdúsági népdalok és dél-alföldi „padkaporos” dalok Turzó Boglárka népdalénekes elő­adásában. Népdalcsokrokat hallhatunk 13 órától Bencze Lászlóné dr. Mező Judit gyűjtéséből a Bihar Citerazenekar előadásában, majd 14 órától hajdúsági és bihari népdaloké a főszerep Bárdosi Ildikónak, a népművészet ifjú mesterének közreműködésével. Nyíradonyi és bözödi népdalokat hoz Debrecenbe a berettyóújfalui Szederinda Énekegyüttes, majd 17 órakor Török Gergely és Törökné Vajda Judit magyarózdi és kalotaszegi táncai, illetve Békési András derecskei verbunkja mutatkozik be a Főnix Néptáncegyüttes Vadrózsák csoportjának közreműködésével.

Éltetik a hagyományokat

A Bihari Népművészeti Egyesület 1993 őszén alakult a bihari térségben élő népművészek, a népi kézművesség iránt érdeklődő alkotók kezdeményezésére. Jelenleg több mint 20 településről 150 főt meghaladó tagsággal működik. Alkotói főleg Berettyóújfaluból, Derecskéről és más bihari kistelepülésekről jöttek, de vannak tagjai Debrecenből, Albertirsáról, sőt még Budapestről és Erdélyből is, köztük a híres korondi fazekas, Pál Antal özvegye és fia. A közösség jórészt olyan mesterekből, alkotókból áll, akik egyedi, míves tárgyakat készítenek ugyan, de valamilyen más munka vagy éppen nyugdíj mellett végzik tevékenységüket. Tagjaik tizen­nyolcféle mesterséget művelnek, többek között csuhé-, gyékény-, szalma-, kosárfonók, fafaragók, gyöngyfűzők, nemezelők, gyerekjáték-készítők, fazekasok, bőrösök, hímzők, szövők, viselet- és szűrrátétkészítők, valamint mézeskalácsosok, ötvösök, citerakészítők és hagyományőrző íjászok is.

SzD

Borítókép: a Mesterségek ünnepének eddig évről évre a budai vár adott otthont (a fotón a Fitos Dezső Társulat A falu című táncelőadásának egy jelenete az idei eseményen, augusztus 21-én)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában