kodály-hangversenyek

2020.08.03. 21:18

Szerelem és szomszédolás Debrecenben: újra színpadon a filharmonikusok

A járványhelyzet miatt tavasszal elmaradt hangversenyeit pótolja a napokban a Kodály Filharmonikusok Debrecen.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

A szerelem dalai címmel koncertezik augusztus 4-én este a Kodály Filharmónia a Pásti utcai zsinagógában. Szerenád három korszak legszebb zongorakíséretes kórusdalaival és verseivel címmel három különböző korszakból, három különböző nyelven, három páratlanul szép kórusciklust hallhatunk a Kodály Kórus Debrecen előadásában. Brahms, Fauré és Whitacre művei csendülnek fel, közreműködik Anducska Katalin, Kozma Dávid és a Kodály Kórus Debrecen. Vezényel: Szabó Sipos Máté.

Brahms és Petőfi versei

– Johannes Brahms Szerelmi dalkeringői a vokális kamarazene-irodalom egyik legszeretetreméltóbb, legnépszerűbb alkotásai. A szólistákra, kórusra és négykezes zongorakíséretre komponált Op. 52. sorozat 18 tétele színekben gazdag, finom humorral, érzékeny bájjal átszőtt muzsika, melyet a szerző egyfajta tiszteletadásnak szánt a két bécsi mester, Franz Schubert dalköltészete és Johann Strauss magas igénnyel megkomponált keringői előtt. Külön érdekesség, hogy a ciklus darabjaihoz Brahms Georg Friedrich Daumer Polydora című versgyűjteményéből választott orosz, lengyel és magyar eredetű szövegeket. Így a 16. és 18. dal szövege nem más, mint két Petőfi-vers („A szerelem, a szerelem, A szerelem sötét verem”, illetve a „Reszket a bokor, mert Madárka szállott rá” kezdetűek) szabad fordítása – olvashatóak Szabó Sipos Máté gondolatai a a filharmónia honlapján.

Vénusz és szerelem, héberül

– Gabriel Fauré, a francia későromantika talán leglíraibb hangú szerzőjének „Vénusz születése” című kantátája igazi ritkaságnak számít. Hajnalban, a habokból születő Vénuszt üdvözli a kórus, és maga Jupiter is megjelenik, aki felsorolja az istennő minden áldását, mellyel a Földet megajándékozza. Vénusz megköszöni az alázatos fogadtatást és szárnyaló hangján énekli: A legalázatosabb szomorú élet is lehet irigylésre méltó. A négy szólóhangra, kórusra és zongorára komponált műnyitó-jelenet Fauré egyik legszebb zongoramuzsikája.

Az estet Erik Whitacre, a népszerű amerikai komponista személyes hangú, „Öt héber szerelmes dala” zárja, melyben az énekhangok és a zongora mellé egy szólóhegedű is csatlakozik. A művet a koncertjeinknek évek óta otthont adó Pásti utcai zsinagóga tiszteletére szólaltatjuk meg – írja a karmester.

Szomszédos tájakon

A Kölcsey Központ nagytermében augusztus 6-án este csendülnek fel klasszikus dallamok, ekkor ugyanis Simon Izabella és Várjon Dénes közreműködésével koncertezik a Kodály Filharmonikusok Debrecen. Káli Gábor vezényletével elhangzik Smetana: Hazám (Moldva), Mozart: Esz-dúr versenymű két zongorára, K. 365, valamint Dvořák: VIII. (G-dúr) szimfónia, op. 88.

Svéd népdalból kölcsönözve

Mint az a filharmónia ajánlójában olvasható, a cseh nemzeti romantikus mester, Bedrich Smetana hat részből álló Hazám című ciklusának a Moldva a legismertebb darabja. A szimfonikus költemény Prága folyójának – kettős forrásától egészen a fővárosig tartó – útját ábrázolja. Vízi sellők, büszke várak, paloták és romok elevenednek meg, miközben a Moldva vize széles mederben hömpölyög végig a tájon. A hallgató részese lehet a parton zajló eseményeknek is: erdei vadászatnak, parasztlakodalomnak, a tündérek táncának a holdfényben, a Szent János zuhatag fenséges látványának, de megpillanthatja Vysehrad várát is. A változatos epizódokat a megkapóan szép Moldva-dallam foglalja egységbe, melyet egy svéd népdalból kölcsönözött a szerző, amit göteborgi tartózkodása idején, az 1850-es években ismert meg.

Mozart két zongorára és zenekarra írott Esz-dúr versenyművének keletkezési ideje nem tisztázott, de valószínűleg az 1770-es évek második felére tehető. Az ifjú komponista vélhetően húga, Maria Anna (Nannerl) társaságában szerette volna a darabot bemutatni, de végül egyik tanítványa közreműködésével, házi hangverseny keretében szólaltatta meg. A háromtételes concertóban Mozart a fő hangsúlyt a két szólóhangszer egyenrangú párbeszédére, a motívumok átadására helyezi, a zenekari kíséret némileg alárendelt szerepet játszik. A nyitó Allegro alapvetően lírai jellegű, témái szabadon áramlanak a szonátaforma keretei között.

SzD

Borítókép: az első elmaradt hangversenyt hétfő este hallhatta a közönség a Kölcsey Központ nagytermében

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában