Digitális irodalom

2020.08.08. 19:21

Hogyan vegyük rá a fiatalokat az olvasásra?

Az elektronikus könyvvel sokszor nagyobb sikert érhetünk el, mint a hagyományossal.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Mindennapi probléma, hogy a gyerekek egyre kevésbé szeretnek olvasni. A kötelező olvasmányokon kívül a többség nem igazán vesz a kezébe könyvet, már fiatalkorban is inkább az internetet böngészik, és elektronikusan értesülnek mindenről.

Népszerűbb az e-book

– Sajnos napjainkban a fiatalok olvasási igényét többségében kielégíti az internetes cikkek és hírek olvasása, illetve a szabadidejük nagy részét elveszi a számítógép és a telefon – válaszolta a Napló kérdésére Novák Éva pedagógus. – Ritkán látni olyan gyermeket, aki saját önszántából a kezébe vesz egy papíralapú olvasmányt, és órákat tölt felette, a cselekményszálakba beleélve magát – folytatta. – Számtalan e-book van, melyek ugyanolyan hasznosak, és a gyerekek is elfogadóbban állnak hozzá – jelentette ki.

Az e-book egyre népszerűbb nemcsak a fiatalok, de az idősek körében is. – Személy szerint a hagyományos könyvek híve vagyok, azt gondolom, hogy azt az élményt, amit egy papíralapú könyv nyújt, nem tudja pótolni semmi – közölte a pedagógus. – Ha egy ifjabb korosztályt szeretnénk rávenni arra, hogy olvasson, érdekes és figyelemfelkeltő lehet számukra az elektronikus könyv, amely kis helyen is elfér, és több száz olvasmány letölthető rá – mutatott rá. – A modernebb fajták már azt az élményt is tudják nyújtani, hogy különböző hangaláfestéssel illusztrálják azt, ami éppen az olvasott oldalon történik, és a szemet követve, ahogy az olvasó a lap aljára ér, automatikusan lapoznak – emelte ki. – A gyerekek számára ez segíthet a vizualizációban, valamint hamarabb a kezükbe vehetik, már csak az élmény kedvéért is – fogalmazott.

Vámosi Kira

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában