kulturális feltöltődés

2020.07.02. 15:45

Szakmai segítséget is nyújt a bővülő földesi kiállítás

Karácsony Sándor-emlékkiállítás nyílt tárlatvezetéssel a földesi könyvtárban.

Vámosi Kira

Fotó: Péter Imre

Az ingyenesen látogatható kiállítással a Földesen született híres tudós professzora emlékeznek. – Karácsony Sándor a magyar sorskérdéssel vívódó írók közé tartozott, 1991 óta minden évben megemlékezünk rá mint hazafira – nyilatkozta a Napló kérdésére Péter Imre, a Karácsony Sándor Művelődési Társaság elnöke.

– Alakulásunk évében, Karácsony Sándor születésének 100. évfordulóján még keveset tudtunk róla. Tanításait, műveit, munkásságának tanítványaira gyakorolt hatását több évtizeden át elhallgatták, követőit mellőzték, sőt üldözték, kirekesztették – folytatta. – Minden évben különböző kiállításokkal, konferenciákkal emlékezünk meg munkásságáról, amelyeken többször részt vettek Karácsony Sándor leányai: Mária és Erzsébet is – tette hozzá az elnök.

Folyamatos érdeklődés

Péter Imre elmondta, hogy gyakori vendégeik a diplomamunkások, akiknek a kiállítás szakmai segítséget nyújt különböző kutatási témákban.

– A tanulókon kívül rendszeresen érkeznek érdeklődők, akik Földesen áthaladnak egy kirándulás alkalmával – közölte Péter Imre. – Korosztály tekintetében nincs konkrét látogató csoport, a gyerekektől kezdve, egészen a nyugdíjasokig, esetenként még civil szervezetek is jelen vannak a bemutatón – emelte ki. – A jelenlegi felszereltség nem végleges, hiszen folyamatosan újabbnál, újabb tárgyakat kapunk Karácsony Sándor családtagjaitól, rokonaitól, barátaitól, ami hozzájárul a tárlat rendszeres bővüléséhez, emellett pedig az adattárat vásárlásokkal (antikváriumok, Durkó-hagyaték) is gazdagítottuk – tudatta.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában