a város hete

2020.06.27. 09:45

Színes programokkal várja az érdeklődőket Derecske

Fotó: Derecske Városi Művelődési Központ

Kultúrával telített napokat él a kisváros lakossága. Tematikusan, minden este különböző eseményekkel várták, várják az érdeklődőket ezen a héten, a részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Habár csak közösségi programok vannak, így is nem várt lakossági megjelenésről számoltak be a rendezők, akik úgy látják, az emberek szinte éheznek a kultúrára.

Az érdeklődők között legnagyobb arányban a családok vannak, valószínűleg a rengeteg otthonlét és tanulás után ők vágyódnak leginkább kulturális programokra. Egyformán népszerű az összes rendezvény, azonban a szombati napra várják a legtöbb résztvevőt, így oda összpontosították a legfontosabb eseményeket. A keddi nap egy ünnep volt, a szerdai napot a fiataloknak szánták, csütörtökön a sportimádóknak kedveztek, de összességében közösségi programokra koncentrálnak leginkább.

Fontos a környezettudatosság

A rendezők hangsúlyozták: elengedhetetlen, hogy különböző beépített programokkal felhívják a város és mindenki figyelmét a környezetvédelemre. Szemétszedés, virág­ültetés és rengeteg minden mással készültek, ami egyszerre kovácsol közösséget és védi a természetet. Visszatérő kezdeményezése a városnak, hogy zöldítsék a környezetet, ezzel a tudatossággal élnek együtt.

A járvány azonban okozott számukra néhány nehézséget azzal kapcsolatban, hogy mit csinálhatnak, mit szervezhetnek, lesznek-e fellépők, részt vesz-e majd azokon a lakosság. A legtöbb fejtörést azonban az okozta, hogy mindent csupán két hét leforgása alatt kellett elintézni. De sikerült megoldaniuk.

A legfontosabb a biztonság

– Annak ellenére, hogy nem büszkélkedhetünk igazán népszerű fellépőkkel, az ütemtervünk színes és változatos – nyilatkozta a Naplónak Nádházi-Tálas Csilla, a Derecske Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója. A rendezők különösen ügyelnek arra, hogy ne haladják meg az ötszáz fő befogadóképességet, pontosan ezért az esemény helyszínét elkerítették, és két bejárat üzemel. – Az ülőhelyeknél kijelöltük a másfél méter távolságtartást, a mosdókban fertőtlenítőket helyeztünk ki, és a tematikus programokkal próbáljuk mérsékelni a megjelenőket, korosztály tekintetében – mondta Nádházi-Tálas Csilla.

– A munkanapokra való tekintettel a programok hét közben délután kezdődnek gyerekprogramokkal, hisz a gyermeknap is elmaradt, és este kilenc órakor végződnek, annak érdekében, hogy ne zavarjuk az otthon lévők pihenését sem – hangsúlyozta.

Vámosi Kira

Borítókép: cserjeültetés a környezettudatosság jegyében

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában