Debrecen természeti emlékei

2020.05.15. 07:19

Védnöki tábla őrzi a Csokonai Színház akácait

Teátrumunk hamarosan már 155 éves lesz, és a névadása is jubilál.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Sokak kedvence az a két díszfa, melyek a Kossuth utcán pompáznak a Csokonai Színház előtti kertben.

Most újabb meglepetésnek örülhettek: a növények előtt egy ovális, szép tábla „jelent meg”. Ezen az olvasható, két darab csüngő japánakáccal van dolgunk (Styphnolobium Japonicum „Pendulum”), melyek ráadásul helyi jelentőségű védett természeti emlékei Debrecennek.

Már 1955-ben is álltak

A pagodafának is nevezett csüngő japánakác leírások szerint a csüngő ágrendszerű, boltozatos koronájáról kapta a nevét. Középerős növekedésű, és a pillangósvirágúak családjába tartozó, lombhullató fa. A humuszban gazdag, jó vízháztartású, napos helyet kedveli, amit azzal is meghálál, hogy a betegségekkel szemben ellenálló.

Fotó: Molnár Péter

Ennek a növénynek a „páratlanul szárnyasan” összetett leveleit 7–19 ovális vagy elliptikus levélke alkotja, a rügyek mellett két pálhatövissel. Sárgás, halványlilás virágai vannak, de ezeket csak a 15 évet megért példányok kezdik hozni. A mi akácainkat már egy 1955-ös képeslapon is sikerült felfedeznünk, tehát többszörösen is betöltötték a szirombontási korhatárt.

Aki gyakran jár arra, az tapasztalhatja is nyaranta, hogy júliusban valóságos virágzuhatag szokta borítani ezeket a tisztes kort megélt fákat.

Jókai mondott beszédet

A helynek külön érdekessége, hogy a teátrum idén 155 éve, 1865. október 7-én nyílt meg. Állandó kőszínházunk avatásán Jókai Mór mondott ünnepi beszédet, majd a Bánk bánt láthatta a nagyérdemű.

A beruházást 140 ezer forinttal támogatta a város. A romantikus stílusú palotát Skalnitzky Antal tervezte, a kivitelezést pedig a debreceni Vecsey Imre végezte 101 ezer 500 forintért. A külső szobrokat (illetve azok eredetijeit) Marschalkó János készítette.

A homlokzati címert Halász László faragta, míg a Csokonai nevet 105 éve, 1915-ben adták az intézménynek.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában