Különleges alkotások

2020.05.31. 15:30

Kő a lelke mindennek

A debreceni Papp Tímea képzőművész összes képének önálló története van.

Fotó: Papp Tímea-archív

Papp Tímeát gyermekkorától érdekelték a művészetek, tudatosan azonban sosem készült alkotónak. Kez­detben saját örömére készített különböző lakáskiegészítőket, festett, mára pedig a hobbija lett egyben a hivatása is.

A kő mint kifejezőeszköz

A debreceni művész egészen sajátos alapanyagot választott képei megformálásához.

– Mindig is vonzottak a kövek, így ez meghatározó volt a kezdetektől. Rájöttem, hogy ebben a formában tudom leginkább kifejezni a gondolataimat és az érzéseimet, a lényemet. Egy véletlen folytán akadtam rá a művészeti ágra, és egyből éreztem, hogy ebben maradandót tudnék alkotni. Szerencsés találkozás volt, mert a kövek megdolgoztatják az agyat, miközben nyugtató hatásúak is. Az egész egy nagy kirakós játék, hiszen nagy képzelőerőre van szükség, hogy belelássunk egy-egy formát, alakot, tárgyat a kövekbe. Ami nagyon fontos, hogy a köveket sosem alakítom, nem csiszolom, festem, mindig a természetben megtalált formában használom fel – emelte ki Papp Tímea.

Fotó: Papp Tímea-archív

Állandó témák

A képzőművész szerint képeinek saját története és mondanivalója van.

– Sok esetben, ha rátalálok egy kőre, rögtön beleképzelem a témát, a készítés közben a fejemben megelevenednek az alakok, és egy komplett sztorit kreálok köré – mondta.

„Ezek a történetek a lelkemet tükrözik, egy meseszerű, álmodozó, picit naiv világba kalauzolom el az embereket, ahol mindig a jó kerekedik felül.”

– A Micimackó című képemen például Milne aranyos alakjából merítettem, miközben a mese kedves idézetei inspiráltak az alkotás közben. De állandó témáim a természet és annak szeretete, illetve lelkes állatvédőként fontosnak tartom felhívni a figyelmet az állatokkal való méltó bánásmódra is – hangsúlyozta a debreceni művész.

Van rá kereslet

Csaknem százötven képet készített el eddig az alkotó. Aktív követőtáborral rendelkezik, Facebook-oldalát huszonötezren követik.

Fotó: Papp Tímea-archív

– Elképesztő dolog ez, és rengeteg szeretetet, biztatást jelent számomra. Nekik köszönhetően jött létre az első kiállításom három évvel ezelőtt, mára pedig már a huszadik kiállításomnál tartanánk, ha a vírushelyzet miatt nem kellett volna szünetelni. Szeretném, hogy külföldön is felfedezzenek, amire esély nyílhat, hiszen sok képem jutott el az országhatáron túlra, beleértve más kontinenseket is. A legnagyobb vágyam pedig az, hogy Debrecenben nyithassak egy műhellyel egybekötött galériát, ahol turisták és helyiek is élőben követhetnék, hogyan készülnek a képek.

A kövekből készülő kisebb szobrok, kompozíciók szintén foglalkoztatnak. Egy negyven centiméteres kőszobrot készítek épp, melyet szívesen a városnak ajándékoznék, amennyiben megfelelő helyet találnánk neki. A szobor témája egy padon üldögélő hölgy, aki a kislányával és egy apró kutyussal élvezi a kellemes időt. Számomra ez a vírushelyzet végét jelképezi, amikor újra szabadon járhatunk-kelhetünk, élhetünk közösségi életet – tette hozzá Papp Tímea.

Péter Szabolcs

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában